Dani Kalmana Mesarića

U Prelogu obilježeno 175 godina Matice hrvatske

Objavljeno: 22.09.2017. 11:31

Zadnja izmjena: 22.09.2017. 11:32

U sklopu ovogodišnjih Dana Kalmana Mesarića u Prelogu, u Pastoralnom centru Blaženog Alojzija Stepinca održana je večer posvećena Matici hrvatskoj. 

O Matici hrvatskoj govorio je njezin sadašnji predsjednik akademik Stjepan Damjanović, o djelovanju Matice na području Međimurske županije profesor Ivan Pranjić, a o publicističkoj djelatnosti književik Ernest Fišer, ujedno i glavni urednik časopisa Kolo, najstarijeg časopisa za književnost i umjetnost u Hrvatskoj.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. U Središnjici Matice hrvatske održi se više od stotinu manifestacija godišnje, a podjednako su aktivni i Matičini ogranci, a među njima i Ogranak Matice hrvatske Čakovec.

Svim je posjetiteljima na dolasku zahvalila profesorica Mirjana Hržić, kao organizator Dana Kalmana Mesarića, a sve je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Komentari