Prvi slučaj ove godine: Hospitaliziran muškarac zaražen mišjom groznicom

Objavljeno: 07.05.2014. 11:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Wikipedia/Ilustracija

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije potvrdio je prvi slučaj mišje groznice na našem području u 2014. godini.

Kako saznajemo od epidemiologinje dr. med. spec. Katice Čusek-Adamić, zaražen je muškarac u dobi od 34 godine, a on je bolest dobio čisteći drvarnicu na području Ivanščice. Muškarcu je mišja groznica potvrđena i on je hospitaliziran u varaždinskoj bolnici.

Mišjom je groznicom prije desetak dana zaraženo i 13 osoba na zagrebačkom području i to najviše na Medvednici.

Stručnjaci ističu da bi epidemija ove godine mogla biti izraženija zato što je zima bila blaga pa je pogodovala razmnožavanju i preživljavanju glodavaca. Vrhunac se očekuje od kraja svibnja do kolovoza.

Ova bolest najviše prijeti ljudima koji borave u prirodi, a na našem je području također mnogo rekreativaca koji uživaju na svježem zraku neke od naših planina. Oni bi posebno trebali pripaziti.

"Mišja" ili hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS) je virusna bolest uzrokovana hantavirusima. Bolest se bilježi u kontinentalnom području Hrvatske i pojavljuje se svake godine, a povremeno se registrira povećani broj oboljelih osoba.
Glodavci su nositelji i prenositelji virusa; čovjek se zarazi pri neposrednom ili posrednom kontaktu s izlučevinama inficiranih glodavaca (mokraća, izmet, slina), posebice udišući prašinu ili aerosol koja sadrži uzročnike. Čovjek se može zaraziti i kada inficirana izlučevina glodavca dođe u kontakt s oštećenom kožom kao i sluznicom oka, nosa i usta.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Bolest se najčešće javlja jedan do dva tjedna nakon izlaganja inficiranoj izlučevini glodavca; s naglim nastupom visoke tjelesne temperature, praćene zimicom i jakom glavoboljom, bolovima u trbuhu i leđima, zamućenim vidom, ponekad s crvenilom lica i konjuktiva te osipom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije na našem području sporadični slučaj mišje groznice registriran je 2010. godine.

- Do kraja travnja 2012. prijavljena su četiri slučaja i to u veljači jedan, ožujku jedan i u travnju dva oboljela. U našoj županiji sve do 2012. godine nismo registrirali obolijevanje od HGBS. I u 2012. godini se radilo o sporadičnim, nepovezanim slučajevima. Troje oboljelih je boravilo u šumama dva do tri tjedna prije bolesti. Dvoje od njih zbog drvosječe i lova, a jedan je profesionalno izložen zbog specifičnosti posla. Četvrta oboljela osoba zarazila se čišćenjem drvarnice u kojoj je bilo miševa. Svi oboljeli žive nadomak šuma podno gore Ivanščice. Oboljeli su muškarci, troje radno aktivni u dobi između 30-40 godina i umirovljenik od 61 godine. Iza toga nismo registrirali obolijevanje - pokazuju podaci Higijensko-epidemiološke djelatnosti varaždinskog Zavoda.

Preventivne mjere
1) sprječavati ulazak glodavaca u kuće i provoditi mjere uništavanja istih
2) spremati otpad i hranu da ne privlače glodavce
3) dezinficirati miševima kontaminirana područja sa dezinficijensima prije čišćenja, primijeniti vlažno čišćenje uz primjenu maski za nos i usta uz što manje podizanje prašine
4) prilikom boravka u prirodi ne odlagati hranu i osobne stvari direktno na tlu
5) održavati higijenu ruku osobito prije jela, ne direktno ležati i odmarati na tlu
6) ne koristiti vodu iz lokvica, neuređenih šumskih izvora i sl. jer se njima koriste i glodavci
7) ne loviti ili dirati (uginule) životinje prilikom boravka u šumi
8) obavezno prati ruke po povratku iz prirode

Komentari