položili su završni ispit

36 pripadnika vatrogasnih društava iz okolice Ludbrega steklo zvanje vatrogasca

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.01.2018. 09:09

Zadnja izmjena: 13.01.2018. 09:09

U Ludbregu je 36 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada Ludbrega i okolne 4 općine (Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec) položilo završni ispit u okviru osposobljavanja za prvo tj. temeljno zvanje “vatrogasac”. 

Zanimljivo je spomenuti kako tijekom posljednjih 15-tak godina nije zabilježena godina u kojoj na području ove regije ne bi bilo najmanje jednog novog odjeljenja sa stečenim prvim diplomama, što ukazuje na konstantu u zanavljanju redova operativnih postrojbi samih DVD-ova, na kojima počiva cjelokupan sustav zaštite od požara odnosno civilne zaštite ne samo ove regije, već i najvećeg dijela kontinentalne Hrvatske.

Dvomjesečni program u organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije održan je u vatrogasnom domu DVD-a Ludbreg, a polaznici su prošli teorijsku i praktičnu obuku iz 7 predmeta te iz svakog od njih položili pripadajući ispit. Da program nije banalna stvar ukazuje čak 16 kandidata koji unatoč početnoj volji nisu stekli željenu diplomu. S druge strane raduje tradicionalna znatna uključenost ljepšeg spola, odnosno razbijanje mita o vatrogastvu kao “muškoj stvari”.

Polaznike su nakon ispita s daljnjim koracima u njihovoj karijeri uputili predavači Stjepan Kovaček (zapovjednik VZO Sveti Đurđ), Jurica Havaić (zapovjednik VZG/DVD-a Ludbreg) i Željko Nagy (voditelj Vatrogasnog operativnog centra JVP Grada Varaždina), čestitajući svima na uloženom trudu i stečenom znanju.

Vatrogasce s područja ludbreške regije u narednih nekoliko mjeseci očekuju programi  osposobljavanja za viša vatrogasna zvanja i specijalnosti u Varaždinu, a početkom svibnja planirana je i nova međunarodna obuka pod vodstvom britanskih instruktora. Naime, u tijeku su završne pripreme za donaciju vrijednu najmanje pola milijuna kuna, a koja sadrži dva navalna vozila s cjelokupnom opremom iz britanskog Nottinghama za DVD Hrženicu i DVD Varaždin, kao i brojnu drugu opremu za više DVD-ova s područja Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.

 

Komentari