Afera Stanoing: Podignuta optužnica protiv Brumena, Strmečki i još tri osobe

Piše: eVaraždin

Objavljeno: 06.03.2013. 09:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Stanoinga Eduarda Brumena, bivše direktorice te tvrtke Ivanke Strmečki i još tri osobe, direktore tvrtki koje su izvodile radove u projektima koje je vodio Stanoing. Optužnicom je obuhvaćena i sama tvrtka Stanoing te još jedna povezana tvrtka. Optužene se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju u svezi utaje poreza ili carine te za krivotvorenje službene isprave.

Prvookrivljenog Eduarda Brumena tereti se da je od 2005. do 2011. godine kao direktor Stanoinga neovlašteno koristio novac zajedničke pričuve 83 stambene zgrade kojima je Stanoing bio upravitelj, tako da je bez dozvole i znanja predstavnika zgrada prebacio na žiro-račun Stanoinga više od 2,5 milijuna kuna.

Istovremeno je godišnjim izvještajima o poslovanju neistinito prikazivao suvlasnicima zgrada stanje sredstava na žiro-računima njihovih zgrada, navodeći kako se na tim računima zgrada nalaze značajnija sredstva, iako to nije odgovaralo istini.

Brumena i Ivanku Strmečki tereti se i da kao direktori Stanoinga nisu obračunali, prijavili i platili zakonom propisane poreze za 2010. i 2011. godinu u iznosu većem od 2,3 milijuna kuna.

Ujedno, Brumena se tereti i da nije u cijelosti obračunao, prijavio i uplatio zakonom propisane poreze za 2010. i 2011. godinu,  za jednu drugu tvrtku u kojoj je bio direktor u ukupnom iznosu većem od 120 tisuća kuna.

Brumena i Strmečki tereti se također da su od rujna 2010. do studenog 2011. godine, kao direktori Stanoinga dopuštali zasnivanje prava zaloga kao sredstva osiguranja povrata kredita Stanoinga, na stanovima i garažama koje je društvo već ranije prodalo kupcima. Promjena vlasnika nije naime provedena u zemljišnim knjigama, a Brumen i Strmečki su zasnivanje prava zaloga zatajili kupcima i zbog upisanog prava zaloga kupci sada ne mogu ostvariti svoja vlasnička prava slobodnog raspolaganja nekretninama.

Stanoing i druga tvrtka obuhvaćena optužnicom terete se pak da su kaznenim djelima koja su počinili Brumen i Strmečki kao odgovorne osobe, pribavili sebi nepripadnu materijalnu dobit veću od 5 milijuna kuna.

Ostalo troje ljudi obuhvaćenih optužnicom bili su direktori tvrtki koje su izvodile radove na projektima Stanoinga. Oni su, u dogovoru s Brumenom i Strmečki raznim malverzacijama osigurali Brumenu i Strmečki te tvrtki u kojoj je Brumen bio direktor nepripadnu materijalnu korist u ukupnom iznosu od oko 320 tisuća kuna.

Komentari