Akcija "Da nam Drava bude čista i okolica blista" u Cestici

Objavljeno: 18.04.2012. 10:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Dolaskom toplijih i dužih dana sve više mještana Cestice vrijeme provodi u prirodi, a već su se i udomaćile radne akcije čišćenja zelenih površina i područja uz rijeku Dravu. Tako su i ove godine članovi Športsko ribolovnog kluba općine Cestica, pod nazivom „Da nam Drava bude čista i okolica blista“ priredili radnu akciju čišćenja ribolovnog područja rijeke Drave kojim gospodari Športsko ribolovni klub općine Cestica, a ove godine pridružili su im se i vatrogasci DVD-a Križovljan Cestice.

U akciji je ove godine, pod vodstvom Stevice Galeković, voditelja Komisije za ekologiju, sudjelovalo 69 članova ŠRK Cestica, a iz vatrogasnog društvu tu su bili Damir Kralj, Goran Dregarić, Petar Henčić, Mario Hrnčić, Schani Vočanec, Nikola Klasić, Julijan Pšak i zapovjednik Mario Majhen.

Sudionici akcije sa sobom su ponijeli sjekire, pile, motorne i ručne, grablje, vile, lopate, noževe za sječu-mačete, vijake i ostali potrebni alat, a osigurati je trebalo i ulje za podmazivanje lanaca na motornim pilama kao i motorni benzin - mješavinu za njihovo pokretanje.

Većina sudionika akcije bila je u gumenima čizmama, ili prikladnim cipelama, a dobro su došla i užad kod rušenja suhih stabala te zaštitne rukavice.  

Prva grupa radila je na uređenju okoliša ribičke kućice, čišćenju korita potoka Pošalitva koji je ovaj puta bio bez vode, i na predjelu budućeg mrjestilišta južno od ribičkog doma, sve do puta koji državnu cestu D-2 spaja s mostom preko Drave i obližnjim Lovrečan Otokom.

Druga grupa čistila je područje uzvodno od ribičke kućice, a najveća grupa čamcima ribočuvarske službe prebačena je na otok.

Tu je bilo i najviše posla jer je bilo i najviše naplavljenog granja i drveća, a i mnoga stabla koja su bila u fazi sušenja trebalo je srušiti i  posjeći šikaru – živicu.  Posjećena i naplavljena stabla i grane su zapaljene kao i osušeni korov, a dio otoka ostavljen je u prirodnom stanju kako bi se mogle i dalje gnijezditi ptice koje tu obitavaju.

Čišćenje predjela Tople mlake preuzela je vatrogasna ekipa DVD-a Križovljan Cestica, a tu su vatrogasci  u petosatnoj akciji odstranili dva od tri odlagališta.

U akciju čišćenja južne strane priobalnog pojasa rijeke Drave uključili su se i lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica. Očistili su predio zvani Krčajek.

Sudionici akcije mole mještane da neupotrebljiv materijal i otpad ne odlažu u šume i prirodu nego isti  zbrinu putem organiziranog skupljanja koji se danas provodi  na cijelom području, kako općine Cestica tako i cijele Varaždinske županiji jer i buduće generacije imaju pravo na čistu prirodu i okoliš. 

Komentari