Amnesty International osudio izjave ministra Ostojića o Romima u Međimurju

Objavljeno: 29.03.2012. 14:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

Nakon izjave koju je za posjeta Međimurskoj županiji, vezano uz stanje sigurnosti, dao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, uslijedile su negativne reakcije.

>> Ostojić: Da nema djela koje čine Romi, Međimurje bi bilo najsigurnija županija

Podsjetimo, ministar je uz ostalo kazao kako Romi čine 50 posto imovinskih delikata u Međimurju te da bi bez toga Međimurje imalo najmanje kaznenih djela u Hrvatskoj. Ostojićevu izjavu zabrinjavajućom i ponižavajućom smatra Amnesty International, pišu Međimurske novine.

- Ona pridonosi stigmatizaciji romske zajednice, a upravo je to jedan od uzroka diskriminacije - ističu u Amnesty Internationalu.

- Romska manjina jedna je od najdiskriminiranijih u Hrvatskoj, a ovo joj je težak udarac – kaže  Valentina Otmačić iz Amnestyja.

Bivši saborski zastupnik spomenute nacionalne manjine Nazif Memedi smatra da je ministar prenaglio i da nisu svi Romi kriminalci.

- Ne slažem se s njim i to je loša izjava. Ne kažem da su Romi najbolji, i među njima ima kriminalaca, ali nisu svi takvi. Zato tražim da se ministar ispriča svim Romima – rekao je Nazif Memedi.

Komentari