Vruća tema

ANKETA Što Varaždinke i Varaždinci misle o kurikularnoj reformi i hoće li danas na prosvjed?

Objavljeno: 01.06.2016. 14:24

Zadnja izmjena: 01.06.2016. 14:26

Foto: Nikola Horvat

Okupljeni u Inicijativu „Hrvatska može bolje“, više od 180 različitih udruga, sindikati, nastavnici i pojedinci danas u 18 sati organiziraju prosvjed kojim žele izraziti protivljenje stopiranju kurikularne reforme.

Organizirani prosvjed provodi se u Varaždinu, Zagrebu, Križevcima, Virovitici, Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Poreču, Puli, Zadru, Splitu, Korčuli i Dubrovniku. Prosvjed će se održati i u Londonu, Bruxellesu i Berlinu.

>> Varaždin se pridružuje 13 hrvatskih gradova u prosvjedu podrške kurikularnoj reformi

Pitali smo Varaždince što misle o kurikularnoj reformi i hoće li se danas odazvati na prosvjed, koji je organizirao dožupan Alen Kišić.

– Planiram podržati kruikularnu reformu na današnjem prosvjedu zato što je osnova svake države obrazovanje. – rekao je Leon Mangić, student na Fakultetu organizacije i informatike.

Martina Medved kaže da je jedna od onih koja želi biti neutralna: – Želim da se dogode promjene, ali znam malo i ne želim se petljati.

Srednjoškolka Martina Đuras kaže da je upoznata s kurikularnom reformom i vjeruje da će danas izaći na prosvjed: – Svi bi trebali izaći jer ključ svake države je u školstvu. Kao gimnazijalki, sviđa mi se ideja o više izbornih predmeta. 

Slično razmišlja također srednjoškolka Sara Paska: – Članica sam Vijeća učenika Prve gimnazije Varaždin i vjerujem da primjena može dovesti do poboljšanja obrazovanja. Nisam sigurna hoću li izaći na prosvjed.

Profesorica biologije Antonia Mađarić smatra da je djelomično upoznata s kurikularnom reformom, a za prosvjed nije čula. Međutim, ističe da reforma treba: – Djeca su preopterećena, a u prirodnim predmetima nema dovoljno prakse.

Brucošica Ema Štrocinger kaže da joj je srednjoškolsko gimnazijsko obrazovanje bilo preopterećeno nepotrebnim predmetima: – Mislim da bi reforma pomoći, ali ne vjerujem da bi bilo dovoljno.

Odgojiteljica Tea Pirker podržava reformu: – Vidimo se navečer na Korzu u šest sati.

Laura Boltek vjeruje da nova kurikularna reforma pomaže pri odabiru fakulteta.

Profesor na Sveučilištu Sjever Andrija Bernik vjeruje da se radi o vrlo kompliciranoj temi: – Reforma je dobra zato što će se spojiti praksa i teorija.

 

Brežnjak Andrijana nije upoznata s kurikularnom reformom, ali čula je za prosvjed podrške: – Vidjela sam to na Facebooku, ali ne dolazim. Sličan sistem postoji u Njemačkoj, gdje sam živjela, i to tamo vrlo dobro funkcionira.

 

Ana Koren Friščić, majka dvoje djece, radi u prosvjeti i podržava reformu: – Oduševljena sam planovima Borisa Jokića. Predškolski sustavu, u kojem i radim, vrlo je dobro osmišljen. Zato ću večeras pokušati doći na prosvjed.

 

Komentari