Aquacity: Radnici ne odustaju od zahtjeva za stečaj

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 23.03.2011. 11:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Ako se do kraja ožujka, odnosno na sjednici Gradskoga vijeća 30. ožujka riješi problem Aquacityja i njegovih zaposlenika, radnici će povući zahtjev za pokretanjem stečaja nad tom tvrtkom.

Kazao nam je to u utorak nakon sastanka radnika Aquacityja s gradonačelnikom Ivanom Čehokom regionalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Franjo Veble.

– Gradonačelnik je tražio od radnika da povuku zahtjev, no radnici ne odustaju jer više nikome ne vjeruju. Doći ću na sjednicu Gradskoga vijeća na kojoj bi se trebalo odlučivati o sudbini Aquacityja, a planiraju doći i još dvije radnice. Čehok nam je rekao da cijelu tu priču namjeravaju realizirati s Varkomom, odnosno njihovom tvrtkom, ali da sve ovisi o vijećnicima. Zato je i tražio da se povuče zahtjev za stečaj jer bi vijećnici to mogli smatrati pritiskom. No, zahtjev ćemo povući samo ako se situacija u Aquacityju riješi u korist radnika – rekao je F. Veble.

Zahtjev za pokretanjem stečaja varaždinskom Trgovačkom sudu predan je sredinom ovoga mjeseca, iako su radnici tada primili zaostale plaće za prosinac i siječanj.

– Istina je da je grad isplatio dvije plaće, no tu je sad već plaća za veljaču, uskoro i za ožujak, dakle dvije plaće. Tu su i jubilarne nagrade i neka druga potraživanja pa dio plaća koji prijašnja uprava nije platila jer ih je smanjila, a nije smjela. U Aquacityju ima posla, ali nema sredstava za rad – kaže Veble.

Inače, problemi za 12 zaposlenika restorana, kupališta i sportskog centra Aquacityja počeli su potkraj prošle godine. Zaposlenici su prestali dobivati plaću, a poslovanje je stalo. Zaposlenici su se zatim sindikalno organizirali i od jedinog vlasnika tvrtke, grada Varaždina, zatražili da riješi njihove probleme. S gradonačelnikom su potpisali sporazum koji, tvrdio je Veble početkom ožujka, grad nije potpuno poštovao.

– Grad je zaista platio 70.000 kuna sindikalne pomoći, ali nije riješio probleme, iako se gradonačelnik na to obvezao – istaknuo je tada F. Veble.

Budući da je gradonačelnik tada odbio susret s radnicima i ništa nije bilo riješeno, Veble je kazao i da će od saborskog mandatno-imunitetnog povjerenstva tražiti da Čehoku skine zastupnički imunitet, kako bi protiv njega mogli podnijeti tužbu.

Grad je, inače, Aquacity kupio 2006. godine od varaždinske tvrtke Cesta za 6,6 milijuna kuna, a otada je u njegovo uređenje također uložio milijune. Tvrtkom je do sredine prošle godine upravljala tvrtka Parkovi, a direktor Aquacityja bio je bivši direktor Parkova Miljenko Ptiček, koji je potkraj prošle godine uhićen zbog sumnje u brojne financijske i gospodarske malverzacije.

Agencija VLM

Komentari