grad varaždinske toplice

Aquafest se vratio u Varaždinske Toplice s međunarodnim stručnim skupom i koncertom

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.06.2021. 10:09

Zadnja izmjena: 05.06.2021. 10:14

Nakon prošlogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa, u Varaždinskim Toplicama u petak je održan Aquafest.

Toplička manifestacija u organizaciji Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja i Grada Varaždinskih Toplica se vratila, iako u nešto smanjenom obliku. Održani su međunarodni stručni skup „Termalna voda jučer, danas, sutra“, scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni te koncert pijanista Zvjezdana Ružića.

Gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je da Varaždinske Toplice pripremaju posebne manifestacije s namjerom da se koristi bogati kulturno-turistički potencijal grada.

- Imali smo stručni skup s odličnim predavačima. Smatram da treba ulagati u struku i struku slušati, okupljati ljude s bogatim znanjem i to znanje koristiti. Najljepši završetak je ovaj scenski prikaz žrtve i savršeni koncert Zvjezdana Ružića. Ovom manifestacijom naglašavamo važnost naše termalne vode. U 19. st. u jednom bečkom laboratoriju radila se analiza topličke vode i oni su ju flaširali. Kad mi počnemo flaširati tu vodu, moja zadaća kao gradonačelnice bit će ispunjena – rekla je Ratković.

U Varaždinskim je Toplicama bila i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Varaždinske Toplice imaju ogroman turistički potencijal, a Varaždinska županija je to prepoznala i dalje će podržavati. Važno je imati i vertikalu vlasti. Tako Ministarstvo kulture kontinuirano ulaže u ovo arheološko nalazište, što je nedavno potvrdila i ministrica koja je bila u Varaždinskim Toplicama. Mogu samo pohvaliti gradonačelnicu i njezin tim organizatora za ovu manifestaciju koja je posvećena jednom prošlom vremenu koji se trude oživjeti, a koje je obilježilo Varaždinske Toplice – kazala je Zagorec.

Na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama izveden je scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni. Direktorica Turističkog ureda Lana Husnjak napomenula je da prošle godine nije bilo Aquafesta.

– Ove godine su nam mjere ipak dopustile dio sadržaja. Nema tradicionalne rimske povorke, nema radionica, nema sajma. Ali imamo treći međunarodni znanstveni skup. Imamo i lokalitet koji je inspiracija za čitavu priču Aquafesta. Gost nam je fantastičan mladi pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, koji je često gost naše glazbene škole, na jedinstvenom lokalitetu uz bazen i rimske hramove. Dugo su godina Varaždinske Toplice zapele u nekoj kolotečini, ali ovaj kotačić koji se konačno pokrenuo ništa više ne može zaustaviti

Komentari