Općina vinica

Počinje revitalizacija i obnova Arboretum Opeke

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.02.2021. 09:12

Zadnja izmjena: 27.02.2021. 10:15

Revitalizacija Arboretuma Opeka i obnova dvorca u Marčanu u općini Vinica jedan je od većih projekata u Varaždinskoj županiji u kojem su ujedinjeni Općina Vinica, Županija, Republika Hrvatska i Europska unija, navode iz HDZ-a Varaždinske županije.

Korak bliže revitalizaciji Arboretuma i obnovi dvorca je projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi za kojeg su osigurana značajna financijska sredstva iz Europske unije. Prikupljanje ponuda je, ističe načelnik Marijan Kostanjevac, u tijeku. 

- To se odnosi na uređenje građevinskog dijela i dovođenje čitave infrastrukture jer u ovom prostoru nema ničega, nema vode, struje, plina, mogućnosti grijanja ni hlađenja, to sve treba napraviti i pripremiti, a počet će i izgradnja trafostanice.- kaže Kostanjevac i dodaje da je prva faza projekta završena te su odobrena sredstva u visini od čak 70 milijuna kuna.

Kako navodi, 30 milijuna je sad pred realizacijom, a za ostatak se priprema dokumentacija. Opet će opet biti raspisan natječaj, tako da će tih 70 milijuna biti potrošeno za uređenje građevinskog i infrastrukturnog, ali i parkovnog dijela- kaže vinički načelnik.

Radovi kreću 3. svibnja

- Zajedno s načelnikom nazočio sam brojnim razgovorima u Županiji, u ministarstvima, fondovima. Obišli smo čak i arboretume u susjednim državama, upijali iskustva, tražili dobre premijere na koji način revitalizirati arboretum. Takav angažman i predani rad bili su dobra podloga i rezultirali konačnim početkom ovog velikog projekta. Najbitnije je da se kreće, a kad se pokrene, siguran sam da neće stati na počecima, nego da ćemo to i završiti - rekao je saborski zastupnik Anđelko Stričak. Radovi u Arboretumu Opeka trebali bi početi 3. svibnja ove, a završiti do proljeća 2023. godine. 

Komentari