svemir je beskonačan...

Astronomska grupa VI. osnovne škole Varaždin usvaja znanja o astronomiji i srodnim znanostima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.01.2018. 15:39

Zadnja izmjena: 31.01.2018. 16:25

Astronomska grupa VI. osnovne škole je izvannastavna aktivnost namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda. Voditeljice grupe Alenka Bađun i Bojana Perko naglašavaju kako je cilj ove grupe popularizirati astronomiju i srodne znanosti, ali ne stjecanjem samo teorijskih znanja, već i obilaskom različitih lokaliteta i izvođenjem praktičnih vježbi.

S obzirom na to da je u grupi naglasak na tome da se znanja prije svega stječu praktičnim vježbama, učenici su velik broj sati posvetili izradi modela Sunčevoga sustava koji krasi školski hol te omogućava i drugim učenicima da steknu određena znanja. Učenici objašnjavaju kako su planete napravili kaširanjem balona i bojanjem istih.

Pri tome su morali obratiti pažnju na veličinu planeta, njihovu boju te udaljenost od Sunca. Iskustvo smatraju jako vrijednim jer su na taj način naučili sve o planetima. Sam model upotpunjen je i tablicama koje stoje na zidu, a sadrže podatke o pojedinom planetu te na taj način omogućavaju i drugim učenicima da na zanimljiv način nauče nešto novo.

Vrijedno praktično iskustvo predstavlja i Eratostenov eksperiment. Riječ je o međunarodnom eksperimentu u kojem je škola sudjelovala četiri puta, a u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i Sunčeva sjena. Vrijednost eksperimenta je prije svega u tome što potiče istraživačko učenje. U radu se učenici koriste laptopom, stručnom literaturom, časopisima, kartama zviježđa, proučavaju internetske stranice vezane uz astronomiju poput E-škole astronomije.

Komentari