Projekt sortiranja otpada

CITYCIRCLE PROJEKT Gradska tržnica primjer kako kružna ekonomija funkcionira u praksi

Objavljeno: 01.07.2020. 11:41

Zadnja izmjena: 01.07.2020. 11:41

Jutros je započet pilot projekt Citycircle koji će se provoditi na području Gradske tržnice u Varaždinu. Projekt se odvija u sklopu programa transnacionalne suradnje „INTERREG SREDIŠNJA EUROPA“.

U pripadajuće kante moći će se razvrstati 4 vrste otpada - biootpad, staklo, plastika i papir. Kante će dobiti 83 zakupaca koji svoje proizvode prodaju na placu. Partneri na projektu su razvojna agencija Sjever DAN, Grad Varaždin, Gradska tržnice i Čistoća, a njegova vrijednost je 2 milijuna eura. Na primjeru Gradske tržnice demonstrirat će se kako princip kružne ekonomije funkcionira u praksi, te koje ekonomske i ekološke benefite od primjene njenih načela mogu ostvariti tvrtke, institucije, građani i društvo u cjelini.

Na predstavljanju je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. - Kontroliranim odvajanjem otpada na kućnom pragu, kroz sustav Čistoće, kroz tržnicu i prijavu za natječaj za sortirnicu, nastavljamo sa zelenom ekonomijom.- kazao je Avar. 

Direktor razvojne agencije Miljenko Ernoić istaknuo je: - Grad Varaždin bit će prvi grad u Hrvatskoj koji će imati strategiju cirkularne ekonomije. 

 

 

Komentari