obrana od tuče

Bedeković: 'Osim osiguranja usjeva uz subvenciju, treba nam i protugradna obrana'

Objavljeno: 16.06.2022. 19:33

Zadnja izmjena: 16.06.2022. 19:33

U eTV studiju gostovao je Željko Bedeković, županijski vijećnik i predsjednik uprave Agencije Sjever DAN, ali i vlasnik jednog od najvećih OPG-ova na području naše županije.

U sklopu svog OPG-a uzgaja preko 5.000 voćaka - trešnje, šljive i lješnjake te smatra kako bi s obzirom na nedavne prirodne nepogodne, odnosno tuču trebalo uvesti protugradnu obranu.  

- Moram se osvrnuti na veliku tragediju koja se dogodila zbog tuče u Velikom Bukovcu. Ne znam je li se poduzelo nešto konkrento, a ono što bi svakako trebalo uvesti je prougradna obrana raketama, bez obzira što netko kaže da je to besmisleno. Trenutno postoji zakon koji bi se trebao provoditi, a koji se nažalost ne provodi.

'Velike subvencije za poljoprivrednike'

Varaždinska županija je za vrijeme bivšeg župana Čačića, kaže Bedeković, uvela sufinanciranje osiguranja nasada. U 2017. godine uvedeno je pet osiguranika, a 2021. godine njih 476.

- Baš ćemo na sljedećoj sjednici Županijske skupštine tražiti izvještaj, da vidimo u kojem smjeru Županija dalje planira raditi na tom polju. Na nacionalnoj razini je također dan prijedlog da se provede ta mjera, za sada nije bilo sluha, a nadamo se da će biti. Što se tiče te mjere, u konačnici ispadne da svaki poljoprivrednik plaća oko četiri posto premije osiguranja, što je jako velika subvencija. Što se tiče naknade štete od Županije, države i JLS-ova, statistički u konačnici ispadne da se nadoknadi samo dva posto stvarne štete, što je obzirom na tu ogromnu štetu, doslovno ništa.

 

Komentari