općina dodijelila prostor

Bednja je jedina općina u Varaždinskoj županiji u kojoj je osnovan ogranak Matice Hrvatske

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.06.2020. 09:00

Zadnja izmjena: 15.06.2020. 09:02

Svečana osnivačka Skupština Ogranka Matice Hrvatske Bednja održana je u jedinstvenom ambijentu Župnog dvora u Bednji, na kojoj je za predsjednika izabran Adam Pintarić, ravnatelj Muzejske ustanove Dvorca Trakošćan, za zamjenika predsjednika izabran je Mladen Genc, a za tajnicu Irena Lonjak Capek.

U ime domaćina nazočne su pozdravili župnik Župe Bednja, vlč. Neven Blažon te načelnik općine Bednja Damir Poljak koji su izabrani u Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske, a uz njih i još dva člana: Ivan Jarnjak, predsjednik Hrvatskog zavičajnog društva bednjanskog kraja iz Zagreba te prof. Ivan Mravlinčić, kustos Dvorca Trakošćan.

Posebnu pohvalu predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica izrekao je načelniku Općine Bednja, a kako je rekao, on je od prvog dana pomagao da se u Bednji čim prije osnuje Ogranak Matice hrvatske. Posebno pak je naglasio - kako je prava rijetkost u Hrvatskoj da načelnik općine na dan osnivanja Ogranka Matice hrvatske novoizabranom predsjedniku preda ključeve novouređenih i opremljenih prostorija za rad. 

 S vrlo bogatim Programom rada Ogranka Matice hrvatske u Bednji za 2020. godinu, prisutne je upoznao novo izabrani njen prvi predsjednik Adam Pintarić, a iz njega izdvajamo:

Skrb i promicanje kulturne i tradicijske baštine bednjanskoga kraja od autohtonog govora i narodnih običaja, te Trakošćana kao jedinstvenog lokaliteta kulturne i prirodne baštine obitelji Drašković. Redovito će se organizirati susreti s autorima i urednicima Matičinih knjiga i časopisa, već se radi na suizdavaštvu publikacije "Zbornik župe Bednja" , nastale na temelju Znanstvenog skupa održanog u Trakošćanu u studenom 2016. godine. Bit će održano i niz predavanja i tribina s temama iz kulturne i povijesne baštine. U planu je i nekoliko izložbi te organiziranje ekskurzija za učenike osnovnih i srednjih škola, na kojima će pobliže upoznati kulturnu i povijesnu baštinu, zanimljive gradove, muzeje, povijesne spomenike i prirodne znamenitosti. Također će se priređivati Dani Matice Hrvatske, susreti s drugim ograncima, nagrađivanje odličnih učenika  osnovnih i srednjih škola itd ...

 Već ove jeseni u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu, održat će se predstavljanje Monografije potpredsjednika bednjanskog Ogranka Mladena Genca, najavio je Stipe Botica, 

Komentari