Prekogranična suradnja

Bednja provela EU projekt obnove Sajkove hiže vrijedan 80.000 eura

Objavljeno: 27.02.2016. 11:40

Foto: Općina Bednja

Predstavnici Općine Bednja na čelu s načelnikom Mirkom Bistrovićem u slovenskim su Cirkulanama nazočili manifestaciji kojom je obilježen završetak projekta „Baština – iz ruke u ruku do pokrajinskog parka“, financiranog iz Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013.

Riječ je o prekograničnom projektu u kome je Općina Bednja sudjelovala zajedno sa svojim partnerima u Hrvatskoj i Sloveniji i to s Razvojnom agencijom HALO iz Cirkulana, s općinama Podlehnik, Žetale, Videm, Klenovnik i Cestica, s lepoglavskim TKIC-om i udrugom Eko muzej te s Javnim zavodom za kulturu, turizam i razvoj općine Rogatec.

Ukupna vrijednost financiranog projekta bila je gotovo 554.000 eura, od čega je Općina Bednja dobila 80.000 eura potpore. Potpora joj je odobrena za obnovu i rekonstrukciju etnohiže Sajko, i to 33.000 eura za obrtničke radove, 5.000 eura za građevinske te 40.656 eura za troškove osoblja, za vanjske usluge i za administrativne troškove.

Općina Bednja je iskoristila sva odobrena sredstva pa je, zahvaljujući ulaganju, Sajkova hiža u potpunosti rekonstruirana. Nekadašnje staro, dotrajalo krovište zamijenjeno je novim, hiža je prekrivena škopom i „ožbukana“ mješavinom blata i pljeve, postavljeni su novi plafon i podovi, sagrađena je krušna peć i „šporet“ te obavljeni drugi radovi u unutrašnjosti. U kuću je već smješten dio etnozbirke i starog namještaja, a još slijedi montaža već nabavljene audio – vizualne opreme koja će služiti edukaciji ciljanih skupina. A to su učenici, izviđači, izletnici i različite turističke grupe.

Zahvaljujući svemu tome, Sajkova hiža je uređena kao jedina autentična stara kuća na području općine Bednja i sada preostaje još samo njezino uključivanje u turističke tokove, što će se učiniti u suradnji s ostalim partnerima. Naime, svaki od njih za natječaj je prijavio vlastiti projekt, a oni bi sada trebali biti umreženi u integralni pokrajinski park koji će obuhvaćati pogranične hrvatske i slovenske općine i gradove.

Konačni cilj je uređenje pokrajinskog parka u kojemu će svaka od navedenih sredina posjetiteljima nuditi autentične turističke sadržaje koji će, povezani u cjelinu, činiti dopadljiv i atraktivan turistički „paket“ koji bi trebao pridonijeti prepoznatljivosti kontinentalnih lokaliteta i razvitku turističkih tokova prekograničnog područja.

Inače, na završnoj manifestaciji u Cirkulanama, načelnik M. Bistrović je prezentirao projekt proveden u Bednji, a potom je u sklopu kulturnog programa, zajedno s Josipom Podsečkim iz KUD-a Josipa Genca, na autentičnom bednjanskom govoru izveo insert poznate Bednjanske svadbe.

Komentari