Bednjanska "Čmalico" organizira osposobljavanje za zvanje pčelara

Objavljeno: 29.10.2014. 21:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Bednja

Izvor: Udruga Čmalico na Sivki

Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje sudjelovala je na 2. međunarodnom sajmu pčelarstva, pčelarske industrije i pčelarskog turizma Sivka 2014. što je u Varaždinu od 24. do 26. listopada održan u zajedničkoj organizaciji varaždinskog Pčelarskog društva, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Čmalico jedna od samo tri pčelarske udruge koje djeluju na području naše županije. Važnost pčelarstva naglašava i predsjednik Udruge Čmalico Mihalj Car.

- Med naših pčelara na sajmu smo ponudili posjetiteljima, najviše djeci, na degustaciju. Najvažnije nam je bilo predstaviti se. Cilj nam je što više popularizirati pčelarstvo, pa pozivamo sve zainteresirane pčelare s područja bivše općine Ivanec da se uključe u program osposobljavanja za pčelara što ćemo ga početi provoditi početkom iduće godine. Program traje 120 sati, a uz teoretsku nastavu, dio prakse morat će se u proljeće obaviti u pčelinjacima. Program će trajati između četiri i pet mjeseci, a provodit će ga verificirani predavači. Također, u planu nam je suradnja s veterinarima iz Ivanca, Lepoglave i Bednje na način da pčelarima održe predavanja o bolestima pčela i prevenciji – poručio je Mihalj Car.

Komentari