nije bilo sreće

''Belina lipa“ ipak nije uspjela osvojiti titulu Hrvatsko stablo 2019. godine

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.10.2019. 11:24

Zadnja izmjena: 29.10.2019. 11:29

''Belina lipa“ u Visokom, zaštićeni spomenik prirode i jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, unatoč velikoj podršci i brojnim glasovima koje je dobila tijekom natjecanja, ipak nije uspjela osvojiti titulu Hrvatsko stablo 2019. godine.

Podsjetimo, natjecanje je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, a u konkurenciji je bilo šest stabala.

Prestižnu titulu Hrvatsko stablo 2019. godine je s 20.129 glasova osvojio Zaljubljeni Ginko iz Daruvara, a u do kraja tijesnoj „borbi”, sa svega 800-tinjak glasova manje, Belina je lipa osvojila 2. mjesto, ostavivši iza sebe maksimirskog Gradskog dečka Dedeka koji je osvojio tek nešto više od tri tisuće glasova te Hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, Hrast lužnjak iz prašume Prašnik i Bijelu murvu iz Brtonigle koji su zajedno osvojili manje od dvije tisuće glasova.

„Općina Visoko od srca zahvaljuje brojnim građanima koji su dali glas našoj Belinoj lipi. Bez obzira na ishod i dalje ćemo brinuti o Belinoj lipi te nastojati da ovaj najemotivniji i najprepoznatljiviji simbol Visokog bude prepoznat ne samo u cijeloj Hrvatskoj, već i u Europi. Belina lipa stara čak 777 godina to svakako zaslužuje”, ističu iz Općine Visoko.

 

Komentari