spomenik prirode

„Belina lipa“ u Visokom, vrijedan i rijedak primjerak drveća biti će očuvana za sljedeće generacije

Objavljeno: 08.02.2022. 18:10

Zadnja izmjena: 08.02.2022. 18:12

„Belina lipa“ u Visokom, vrijedan i rijedak primjerak drveća koji je zaštićeni spomenik prirode, bit će očuvana za sljedeće generacije, baš kao i jedinstveni primjerak koprivolisne lipe iz Arboretuma Opeka u Vinici.

Dogodit će se to zahvaljujući Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije koja se uključila u projekt očuvanja genofonda zaštićenih i znamenitih stabala na području Varaždinske županije. Riječ je o projektu koji Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo Hrvatskog šumarskog instituta provodi više od deset godina, na području cijele Hrvatske. Djelatnici Instituta danas su stigli u Visoko kako bi prikupili vegetativne izbojke, tzv. plemke s „Beline lipe“.

– Cilj projekta je spriječiti odumiranje zaštićenih stabala, koja ne samo da su nagrižena „zubom vremena“, nego na njih nepovoljno utječu i intenzivne klimatske promjene, od sve češćih temperaturnih ekstrema preko iznenadnih oborina pa do dugih sušnih i kišnih razdoblja. Djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta će plemke „Beline lipe“ cijepiti na već pripremljene podloge, čime će se u konačnici dobiti stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo – pojasnila je Sanja Kopjar iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

''Vrijedan projekt''

- „Belina lipa“ stara je oko 780 godina i jedno je od najstarijih stabala u Hrvatskoj. Prema legendi, tu velelisnu lipu zasadio je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. Upravo je po Beli IV. dobila ime, a zbog svojeg velikog kulturno-povijesnog značaja zaštićena je još 1966. godine. Zahvaljujući vrijednom projektu očuvanja genofonda, geni ovog spomenika prirode u Visokom bit će očuvani, baš kao i geni jedinstvene koprivolisne lipe u Arboretumu Opeka – istaknuo je župan Stričak.

Komentari