Besplatna pravna pomoć za 25 žrtava obiteljskog nasilja

Objavljeno: 21.04.2011. 17:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije i Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije održali su zajedničku tematsku sjednicu na kojoj su raspravljali o provedbi Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u 2010. godini.

Raspravljalo se o mogućem unapređivanju postupanja i bolje povezanosti između institucija i službi koje su dužne djelovati u slučaju nasilja u obitelji. Isto tako naznačeno je kako bi trebalo osposobiti timove odnosno pojedine stručnjake za provođenje psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja kako bi se pružanjem psihosocijalne pomoći počiniteljima smanjio broj recidivista među počiniteljima.

-Vrlo je važno da sve društvene institucije naprave svoj dio posla oko nasilja u obitelji te da se žrtve zaštite na adekvatan način, a prijestupnici kazne - istaknula je Ruža Levačić iz PU varaždinske te naglasila kako je suradnja policije i Centara za socijalnu skrb vrlo važna.

Tijekom sjednice predstavnici Centara za socijalnu skrb Grada Varaždina, Ivanca, Novog Marofa te Ludbrega iznijeli su svoje stavove i probleme s kojima se susreću.

- Često se dogodi da nam žrtve obiteljskog nasilja dođu bez ičega, bez odjeće bez osobnih stvari i to u gluho doba noći, no ipak se snađemo i priteknemo u pomoć - istaknuli su predstavnici Centara za socijalnu skrb.

U nastavku sjednice gospodin Julijan Bajt, upravni savjetnik za utvrđivanje besplatne pravne pomoći iz Ureda državne uprave Varaždinske županije predstavio je mogućnosti ostvarivanja besplatne pravne pomoći.

- Besplatna pravna pomoć omogućuje građanima slabog imovnog stanja pristup sudu i upravnim tijelima radi ostvarivanja prava. Želim istaknuti kako se besplatna pravna pomoć može odobriti samo kada je rješavanje pojedinog problema od egzistencijalne važnosti – istaknuo je Julijan Bajt te dodao kako pitanja od egzistencijalne važnosti mogu biti statusna pitanja, prava iz sustava socijalne skrbi, prava iz sustava mirovinskog, zdravstvenog i invalidskog osiguranja te drugi oblici pomoći, radnopravne naravi, zaštita djece i mlađih punoljetnika, zaštita žrtava kažnjivih djela i drugo.

Inače, u 2010. godini za besplatnu pravnu pomoć obratilo se ukupno 25 osoba (24 žene i 1 muškarac) koje su kao žrtve obiteljskog nasilja uz ispunjavanje propisanih uvjeta, ostvarile pravo na besplatnu pravnu pomoć u sudskom postupku.

Komentari