ATLETSKI KLUB SLOBODA VARAŽDIN

Bez obnove atletske staze neće se moći održati ekipno atletsko Prvenstvo Europe u Varaždinu sljedeće godine!

Objavljeno: 14.10.2018. 13:18

Zadnja izmjena: 14.10.2018. 13:18

Bez temeljite obnove atletske staze i drugih borilišta na stadionu Sloboda u Varaždinu, 10. i 11. kolovoza 2019. godine neće se moći održati natjecanja ekipnog atletskog Prvenstva Europe u kojem sudjeluju reprezentacije 12 europskih zemalja s oko 720 natjecatelja među kojima je i više desetaka olimpijskih pobjednika, te  svjetskih i europskih prvaka. Takav je zaključak proizašao nakon detaljnog pregleda stanja atletskih borilišta i drugih objekata na stadionu Sloboda u Varaždinu kojeg je jučer obavio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić sa suradnicima.

Hrvatski atletski savez već je ranije donio odluku da se tog veliko i ugledno natjecanje održi u Varaždinu, uz suorganizaciju Atletskog kluba Sloboda i Grada Varaždina,  čime će se na dostojan način obilježiti i 30 godina od održavanja najveće atletske manifestacije u našem gradu - Juniorskog prvenstva Europe u atletici 1989. godine kojom prilikom je i izgrađen sportski park Sloboda. Održavanjem, pak, Europskog atletskog prvenstva – skupine 2 u kojoj se, uz Hrvatsku, nalaze i atletske reprezentacije Slovenije, Izraela, Litve, Islanda i drugih zemalja, varaždinskim bi atletičarima ostala vrijedna oprema i uređena borilišta koja bi jamčila kvalitetan razvoj atletike u sljedećih 20-ak godina.

Vrijedi istaknuti da najveći dio sredstava za organizaciju ovog velikog natjecanja subvencionira Europska atletska federacija, dok bi Grad Varaždin trebao u proračunu osigurati sredstva za uređenje infrastrukture na stadionu Sloboda, pa se očekuje da će gradski vijećnici dići ruke za takvu odluku, jer ona donosi višestruku korist našoj sredini.

 Mogu reći da smo prije osam godine u Splitu organizirali atletski kup kontinenata, što je po obimu vrlo slično natjecanje i ono nam je donijelo niz pozitivnih rezultata. Osim sportskih, nesporni su oni turistički, gospodarski i društveni, pa sam uvjeren da će i Grad Varaždin iskoristiti priliku koja mu se pruža domaćinstvom jedne tako velike sportske manifestacije. Uostalom, već ste se dokazali vrhunskom organizacijom mnogih priredaba, od JUPEA do svjetskih i europskih prvenstava u drugim sportovima. – istaknuo je nakon subotnjeg sastanka s čelnicima atletskog kluba Sloboda predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

Europsko atletsko prvenstvo skupine 2 okupit će više od 1000 sudionika (natjecatelja, trenera,sudaca i drugih sportskih djelatnika)   koji će, kad se govori o turističkim rezultatima,  ostvariti oko 5000 noćenja. Među sudionicima će biti i najveće hrvatske atletske zvijezde poput Sandre Perković, Sare Kolak, Andree Ivančević, Stipe Žunića, Filipa Mihaljevića,  a moguće je da nastupi i Blanka Vlašić.

Komentari