ivančica-strahinjčica...

Foto - U Lepoglavi predstavljena knjiga koja mora pripomoći u proglašenju Parka prirode

Objavljeno: 02.03.2023. 19:03

Zadnja izmjena: 02.03.2023. 20:28

Foto: Boris Matijašec

Ivanščica, najviša planina sjevera Hrvatske, zajedno sa Strahinjščicom, Maceljskom i Ravnom gorom čini jedinstveno i posebno vrijedno prirodno područje, zbog čega je pokrenuta inicijativa za proglašenje parka prirode. Na tragu toga nastala je knjiga u kojoj su predstavljene vrijednosti i posebnosti tog područja te razlozi zbog čega bi trebalo biti proglašeno parkom prirode, a večeras je predstavljena u Lepoglavi.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić izrazio je zadovoljstvo što se knjiga kojoj je urednik mr. sc. Roman Ozimec, a izdavač Varaždinska županija, predstavlja u Lepoglavi.

- Ovakva monografija predstavlja određeni potencijal, mogućnosti i bogatstvo pojedinog kraja. Ta bogatstva su možda nama svakodnevnica, ali ih drugu gledaju drugačije - rekao je Škvarić, ističući kako smo na svoj kraj i okoliš moramo biti ponosni.

'Mislio sam da znam svaki brijeg'

Da bi pak nešto mogli štititi i očuvati, najprije to moramo upoznati, naglasio je župan Anđelko Stričak.

- Ja sam smatrao da znam svaki brijeg u našoj županiji, međutim kad mi je dolazio radni materijal tek tada sam vidio koliko sam bio u zabludi. Tek tada sam vidio kojim bogatstvima sjever Hrvatske raspolaže - rekao je, dodajući kako je krajnje crijeme da se Park prirode proglasi.

'Počeo je na Badnjak'

Izjavu za medije dao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras, koji je ispričao kako je došlo do ideje da se proglasi Park prirode.

- Prvi sastanak održali smo saborski zastupnik Damir Habijan i ja na sam Badnjak u Ivancu, potom je Damir o tome govorio u Saboru, a iza toga uslijedilo je prikupljanje potpisa. Ovo je iznimno bitno za ivanečko područje i zato veliko hvala županu Anđelu Stričaku.

 

Komentari