grad ludbreg

U Ludbregu održan sastanak s Hrvatskim telekomom o uvođenju širokopojasnog interneta

Piše: Iva Habulan

Objavljeno: 09.02.2022. 08:29

Zadnja izmjena: 09.02.2022. 08:58

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić održao je sastanak s predstavnicima Hrvatskog telekoma i susjednih općina na temu širokopojasnog interneta, a projekt bi trebao završiti u kolovozu iduće godine.

U projekt su uz Ludbreg uključeni Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec. Glavni cilj projekta je izgradnja širokopojasne mreže temeljene na tehnologiji kojom se može osigurati pokrivanje brzim širokopojasnim pristupom na navedenom teritoriju.

- Širokopojasni internet zapravo je samo jedan dio digitalne tranzicije, a u projekt smo krenuli još prije pet godina i vjerujem kako ćemo ga na prostoru Varaždinske županije prvi razriješiti kroz financiranje Europske unije. Odlučili smo se za model u kojem javno-privatni partner, u ovom slučaju Hrvatski Telekom, investira u mrežu 60 % europskih novaca, a ostatak osigurava vlastitim sredstvima, gradi optičku mrežu do svakog kućanstva i svi građani na području bivše općine Ludbreg bi uskoro trebali imati širokopojasni internet neograničene brzine - kaže Bilić i dodaje kako će brzi internet najviše pozitivnih pomaka donijeti u gospodarstvu.

Pokretanje ekonomije

U Hrvatskom telekomu koji će mrežom upravljati ističu kako je dostupnost širokopojasnog interneta ključni pokretač hrvatske ekonomije što će biti vidljivo kroz povećanje BDP-a, povećanje zaposlenosti i radnih mjesta, privatnog kapitala koji će se angažirati kroz EU projekte i državni proračun na osnovu uplate poreza i doprinosa.

- To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje. Smatram da ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju te digitalizacije demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju - zaključio je gradonačelnik.

Komentari