Biskup Josip Mrzljak će na Veliki četvrtak u 10 sati u katedrali predvoditi Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije. Biskup će istoga dana, u 18 sati, predvoditi i Misu Večere Gospodnje.

Tim će se liturgijskim slavljima na otajstven način proslaviti i obnoviti ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda, čime će i službeno započeti Vazmeno trodnevlje. Misu posvete ulja biskup će slaviti u zajedništvu s velikim brojem svećenika Varaždinske biskupije koji će tom prilikom obnoviti svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Na toj misi blagoslivlja se ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme. Zanimljivost Mise Večere Gospodnje je pranje nogu, slikovita gesta kojom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje svoje vlasti. Biskup Mrzljak će simbolično tradicionalno oprati noge dvanaestorici angažiranih vjernika laika.

VELIKI PETAK

Varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, tradicionalno će na Veliki petak u 11.30 sati posjetiti Caritasovu Pučku kuhinju u Varaždinu (Bombellesova cesta). Mons. Mrzljak će se tom prilikom susresti s volonterima i korisnicima Caritasove Pučke kuhinje kojima će podijeliti tople obroke, a zajedno s njima će i blagovati. Također, Biskup Mrzljak će na Veliki petak predvoditi obrede Muke Gospodnje u katedrali Uznesenja BDM od 17 sati. Na Veliki petak u cijeloj Katoličkoj Crkvi nema euharistijske službe, već se slave isključivo obredi Muke Gospodnje.

VELIKA SUBOTA
Na Veliku subotu biskup će predvoditi Vazmeno bdijenje koje počinje u 20 sati. Velika subota, dan je tišine i molitve. Tijekom dana nema svetih misa sve do mise Vazmenoga bdijenja kojim ulazimo u slavlje Isusova uskrsnuća.


NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEG

Svečano uskrsno misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM biskup će predslaviti s početkom u 11 sati.


USKRSNI PONEDJELJAK

 Na Uskrsni ponedjeljak bit će služena sveta misa za smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata. Misu će u varaždinskoj katedrali s početkom u 11 sati predslaviti preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije.

Komentari

15.04.2019. 12:22h Zadnja izmjena: 15.04.2019. 12:23