Biskup: Iza prosvjeda stoji temeljno nepoznavanje Crkve

Objavljeno: 06.04.2011. 14:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Ni posljednji susret biskupa Mrzljaka s nezadovoljnim vjernicima iz Jakopovce i Kaštelanca nije doveo do konkretnih rješenja oko spora.

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Varaždinu varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak susreo se jučer (utorak) s osmoricom članova tzv. Inicijativnog odbora za ostanak u župi Varaždinske Toplice, odnosno s predstavnicima nezadovoljnih vjernika iz sela Jakopovec i Kaštelanec.

Vjernici ne prihvaćaju biskupovu odluku o izdvajanju sela Jakopovec i Kaštelanec iz župe Varaždinske Toplice i pripojenju župi Jalžabet, a zbog toga su prosvjedovali i u Varaždinu i u Zagrebu pred katedralom.

Mrzljak pozvao na prihvaćanje odluke

Biskup je u jednosatnom razgovoru, na kojem su također sudjelovali generalni vikar mons. Ivan Godina, jalžabetski župnik vlč. Josip Vidović te još neki svećenici koji djeluju u Biskupskom ordinarijatu, još jednom osmorici nezadovoljnih mještana Jakopovca i Kaštelanca objasnio zbog čega je došlo do navedene odluke.

Pozvao je predstavnike nezadovoljnih vjernika da prihvate odluku koja je donesena sukladno crkvenim propisima.

Mrzljak je istaknuo da u svemu što se događalo posljednjih mjeseci najviše boli to što su nezadovoljni vjernici putem medija u javnost plasirali bezbroj netočnih informacija te također i mnoštvo uvreda koje nisu išle u smjeru rješavanja nastalog problema, nego su se doticale izravno njegove osobe.

Također je iskazao svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da su prosvjedi dobili toliko prostora u javnim medijima, dok su demantiji sa strane Varaždinske biskupije te mišljenja druge strane jednostavno bila zanemareni.

Osvrnuo na mnogobrojne neistine koje su nezadovoljni vjernici javno izgovarali na prosvjedima i plasirali medijima ili pak isticali u mnogobrojnim pismima upućenim njemu samome.

Prosvjednici ostaju pri svome

Nezadovoljni predstavnici vjernika ponovno su od biskupa zatražili da povuče svoju odluku ne navodeći pritom nikakve argumente koji bi ukazivali na to da su tom odlukom povrijeđena neka njihova vjernička prava.

Također su istaknuli kako oni nikada neće prihvatiti ovu odluku te su ucjenjivali, kako stoji u priopćenju, biskupa Mrzljaka da će, ukoliko ne povuče svoju odluku, opet javno prosvjedovati.

Biskup je na kraju primijetio kako iz svega toga što oni čine stoji temeljno nepoznavanje Crkve, odnosno nepoznavanje bitnih stvari o ustrojstvu i načinu djelovanja Crkve.

Tu činjenicu potkrjepljuju mnogi iskazi izrečeni kroz posljednjih nekoliko mjeseci od strane nezadovoljnih vjernika, no isto tako o tome se biskup osvjedočio i na samom sastanku s članovima Inicijativnog odbora, stoji u priopćenju Varaždinske biskupije.


Komentari