Biskup Mrzljak predvodio misu na hodočašću u mađarskom svetištu Komaru

Objavljeno: 15.07.2013. 18:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Biskupija-varazdinska.hr

Više stotina Hrvata iz raznih krajeva Mađarske bilo je sudionicima godišnjeg hodočašća u popularno marijansko svetište u Homokkomaromu (Komaru), nedaleko od južnomađarskoga grada Nagykanizse, u prelijepom briježnom pomurskom kraju blizu hrvatske granice.

Hrvatski hodočasnici u tom se svetištu, posvećenom Blaženoj Djevici Mariji, već tradicionalno okupljaju 13. srpnja, kada Crkva u Hrvatskoj slavi blagdan Majke Božje Bistričke. Ovogodišnje hodočašće u subotu 13. srpnja okupilo je velik broj Hrvata, mnoge od njih u narodnim nošnjama, koji su se odazvali pozivu organizatora, Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj sa sjedištem u Budimpešti.

Misno slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s većim brojem svećenika, među kojima su bili domaći župnik i dekan Imre Szücs, župnik i dekan iz Sellyea (Šeljina) Jozo Egri, dr. Janos Schmatovich iz Gyora, te međimurski svećenici iz Varaždinske biskupije koji su proteklih godina revno duhovno skrbili za pomurske Hrvate slaveći s njima svete mise, preč. Blaž Horvat, danas rektor varaždinske katedrale, te preč. Antun Hoblaj, župnik i dekan iz Preloga.

U uvodu misnog slavlja biskup Mrzljak rekao je kako možda međusobno i neće razumjeti sve izgovorene riječi, ali će sigurno razumijeti ovaj sveti čin kojega zajedno slave okupljeni u crkvi Majke Božje kojoj je uvijek zadaća bila da vodi k svome Sinu.

Pozdravio je sve hodočasnike, među kojima su bili i veleposlanik Hrvatske u Budimpešti Gordan Grlić Radman, predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp, generalna konzulica iz Pečuha Ljiljana Pancirov, te Arnold Barić, dopredsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj.

U homiliji je biskup Mrzljak zaželio da u prigodi Godine vjere promisle o važnosti vjere koju su primili od svojih predaka, ali i koju su pozvani živjeti, odnosno svjedočiti u svojem životu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor pomurskih Hrvata iz više okolnih naselja koji redovito održava probe u Nagykaniszi, a slavlje je uzveličalo i sudjelovanje pripadnika Zrinske garde iz Čakovca i njihovih pomurskih podmladaka – Zrinyi kadeta.

Među hodočasnicima iz Hrvatske posebno mjesto i ove je godine imao Ivan Gudlin iz Preloga koji je već 11. put nosio domovinski barjak.

Nakon mise, slavlje je zaključeno izvedbom mađarske i hrvatske himne.

Biskup Mrzljak po tradiciji je pri izlasku iz crkve blagoslovio svu nazočnu djecu te se susreo s mnogobrojnim Hrvatima i s njima zadržao u prigodnom druženju na susretu kojem je cilj bio duhovno zbližavanje Hrvata u Mađarskoj.

Komentari