Biskup Mrzljak predvodio polnoćku u prepunoj katedrali

Objavljeno: 25.12.2010. 10:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Varaždinska biskupija

U prepunoj katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u božićnoj noći varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je svetu misu polnoćku u zajedništvu sa svećenicima, djelatnicima Biskupskog ordinarijata.

Pozdravljajući okupljeno mnoštvo biskup je kazao da su se sabrali slaveći Isusov rođendan te je sve pozvao da se zbog toga veličanstvenog događanja raduju svi zajedno, i oni koji su u katedrali i oni koji zbog starosti i bolesti polnoćku prate putem Varaždinske televizije i Radio Varaždina.

- Ovo nije samo sjećanje ili spomen na događaj Isusovog rođenja, to je neprestano događanje, odnosno živi događaj kojem sada nazočimo u euharistiji -  rekao je biskup Mrzljak.

U propovijedi je biskup uvodno kazao da su se na to slavlje svi sabrali slobodno, odnosno nitko ih na to nije prisilio, a svi u sebi nose razloge zašto su se odazvali. Neki od vas sigurno bi odgovorili «Kako ću slaviti Božić bez polnoćke?», primijetio je biskup. U nastavku se osvrnuo na običaj međusobnog darivanja o kojem se puno govori uoči božićnih blagdana, te se upitao što će se darovati malom Djetetu koje se rodilo, a koje ne traži nikakva materijalna dobra. Dodao je kako na to najbolje odgovara stih hrvatske božićne pjesme «Isuse mileni Bože moj, srce Ti dajem da sam Tvoj».

Naglasio je kako Isus uistinu samo traži nas i naše srce, odnosno da mu na Njegovu ljubav prema nama uzvratimo svojom ljubavlju. Da otvorimo svoja srca i dušu da bi se utjelovljena Božja riječ mogla i po nama utjeloviti i nastaniti u našem životu kako bi i danas postala stvarnost, rekao je biskup istaknuvši kako je to glavni razlog njihova okupljanja. Mi želimo naš život vidjeti u Božjem svjetlu i po tom svjetlu odgovoriti si na sva ona važna pitanja koja si kao razumna bića postavljamo, naglasio je biskup. Podsjetio je kako u Betlehemu mnogi nisu imali razumijevanja za Isusa i njegovu obitelj, nisu ih prihvaćali, imali su druga posla i tražili ih da odu drugim putem, no neki su ih prepoznali i poklonili se Djetetu. Primijetio je kako je to sudbina Riječi Božje kroz svih 20 stoljeća, a to se događa i danas.

Na kraju je biskup kazao kako su se sabrali da bi se poklonili Djetetu, da bi mu donijeli na dar svoje srce te u radosti proslavili taj veliki blagdan, i to blagdan Božje ljubavi kako se najkraće može definirati Božić. Bog je rođenjem svoga Sina pokazao da želi živjeti s nama, biti s nama, pokazao je svoju veliku ljubav prema nama, istaknuo je biskup Mrzljak te sve okupljene pozvao da otvore svoja srca malom Bogu i imaju povjerenja u Njega. Svima je zaželio da im slavlje Božića ne bude obilježeno samo izvanjskim blještavim oblicima te da u proslavi Božića ne zaborave Boga. Pozvao je okupljene da uz svoje srce Isusu daruju i svoje vrijeme, i to preko ljudi kojima je to potrebno, u našoj blizini, obitelji, djeci, mladima... u svakodnevnom životu.

Na kraju mise, tijekom koje je liturgijsko pjevanje uzveličao katedralni zbor «Chorus angelicus» uz prigodnu instrumentalnu pratnju, biskup Mrzljak svima je čestitao svetkovinu Rođenja Isusova.

Jasminka Bakoš-Kocijan / Portal Varaždinske biskupije

Komentari