Biskup Mrzljak primio Marđetko - hrvatsku volonterku godine

Objavljeno: 25.02.2012. 19:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: biskupija-varazdinska.hr

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak primio je u petak u svom uredu u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu tridesettrogodišnju Renatu Marđetko iz Kotoribe, predsjednicu i osnivačicu udruge “Pomoć neizlječivima”, dobitnicu godišnje nagrade “Josipa Vancaš – hrvatska dobrotvorka godine”.

Biskup Mrzljak čestitao je Renati na priznanju kojeg od prošle godine dodjeljuje zaklada “Zamah”, ali ponajprije i na nedavno završenom studiju palijative koji je polazila u Londonu, piše Jasminka Bakoš-Kocijan za portal biskupija-varazdinska.hr

U domovinu se vratila nedavno kao prva osoba iz Hrvatske koja je završila sveučilišni studij palijative.

Na susretu je bilo riječi o potrebi i razvoju palijativne skrbi u Hrvatskoj te je istaknuto kako je potrebno približiti javnosti pojmove iz palijative koja obuhvaća raznovrsnu stručnu skrb o neizlječivim osobama i pruža podršku njihovim obiteljima.

Naime, uz zdravstvenu i socijalnu skrb, važna je i neophodna duhovna podrška koju u ustanovama i obiteljskim domovima pružaju dušobrižnici ili župnici.

Inače, Udruga je u protekle dvije godine održala niz predavanja po župama Varaždinske biskupije, organizirala posudionicu pomagala, pokrenula suradnju s liječnicima specijalistima i drugim stručnim djelatnicima te se posvetila edukaciji suradnika laika za palijativnu skrb.

Renata Marđetko u Londonu je provela devet godina, od kojih posljednjih pet na studiju palijative o vlastitom trošku, i to upravo u zemlji koja je poznata kao kolijevka palijativne skrbi u svijetu.

Cijelo vrijeme boravka u Engleskoj redovito je volontirala i obrazovala se u tamošnjim palijativnim ustanovama - hospicijima te je radila kao dadilja za hendikepiranu djecu. Neko vrijeme volontirala je i u Kalkuti u Indiji, u Kući umirućih sa sestrama Majke Terezije.

Renata je izrazila želju da svoje djelovanje nastavi u Hrvatskoj u kojoj palijativna skrb još nije zaživjela na odgovarajuće načine, a oni uz palijativne ustanove obuhvaćaju i dnevne centre sa stručnim osobljem te terenske stručne ekipe koje obilaze pacijente u njihovim domovima.

Komentari