Vjernicima uputio i čestitku

Biskup Mrzljak uputio uskrsnu poruku: Podmetnimo leđa za nezaposlene i napuštene u Biskupiji!

Objavljeno: 15.03.2016. 12:03

Zadnja izmjena: 15.03.2016. 13:52

Foto: Ivan Tomašković

Varaždinski biskup Josip Mrzljak danas je vjernicima uputio Uskršnju čestitku pod naslovom 'Stoji križ, dok se svijet okreće'.

Mrzljak je u čestici istaknuo kako je ovaj svijet pun neizvjesnosti, raznih protivština, mržnje i teških trenutaka iz kojih gotovo ne vidimo izlaz. Dodao je da političkih i vjerski vođe, traže izlaze, ali kao da ih ne nalaze.

- Povijesno nam iskustvo govori kako čovjek, koji se oslanja samo na drugog čovjeka ili samo na neku ljudsku mudrost, teško nalazi pravi put u životu pojedinca i društva. Važno je pročišćenje po križu i uskrsnuću - rekao je Mrzljak u uskršnjoj čestitci i dodao da ne bježimo od vlastitog križa te moramo biti osjetljivi na križeve bližnjih.

- Križeve svoje domovine možemo prepoznati u siromaštvu, nezaposlenosti i raznim oskudicama. Teško je gledati napuštene domove, zatvorene škole na području naše Biskupije, ali i cijele Hrvatske. Nije li to križ sviju nas koji smo pozvani podmetnuti leđa. To je korizmeni put koji nas vodi prema Uskrsu - objasnio je Mrzljak.

Mrzljak se osvrnuo i na riječi Pape Franje da se osvježi evanđelje kao i na ekumenski susret pape i patrijarha ruske pravoslavne crkve na Kubi. Također rekao je kako će i papa uskoro stići u Hrvatsku te proglasiti Blaženog Alojzija Stepinca svetim.

- To će se sigurno dogoditi u bližoj budućnosti, no potreban je i susret s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve kako bi dobili širu povijesnu sliku od Alojziju Stepincu - zaključio je Mrzljak.

Istaknimo da će od svibnja ove godine Varaždinska biskupija postati kaptol.

Komentari