Biskupija: Štrajkaju „vjernici“ koji provode samovolju!

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 24.12.2011. 11:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Povodom jučerašnjeg početka štrajka glađu „vjernika“ iz sela Jakopovec i Kaštelanec, Biskupski ordinarijat Varaždinske biskupije obratio se javnosti priopćenjem kojeg donosimo u cijelosti:

Grupa nezadovoljnih „vjernika“ iz Jakopovca i Kaštelanca i dalje provodi svoju samovolju nad ostalim mještanima i vjernicima tih dvaju sela kojima već punih godinu dana onemogućuju ulazak u kapelu sv. Jakova.

Kapela u Jakopovcu je i dalje zaključana, no župnik župe Jalžabet, kamo ta sela pripadaju od 1. siječnja ove godine, vlč. Josip Vidović redovito obavlja pastoralni rad u tim selima.

>>Vjernici počeli štrajk glađu ispred varaždinske katedrale

Ovim putem želimo samo javnost i nezadovoljnike podsjetiti kako je ovih dana župnik iz Jalžabeta obišao desetak starijih i bolesnih osoba u Jakopovcu i Kaštelancu te ih ispovjedio i pričestio. I na sam današnji dan (23. prosinca), kada su nezadovoljnici počeli štrajk glađu ispred naše katedrale, župnik je bio u njihovim selima te s članovima župnog Caritasa pohodio potrebite i darovao im prigodne pakete pomoći.

Također, ovih će dana župnik doći u ta sela na blagoslov obitelji. No, nažalost, taj mu redoviti pastoralni rad svih ovih mjeseci otežava grupa nezadovoljnih vjernika koji i dalje ne žele otvoriti kapelu kršeći tako i crkvene i državne zakone.

Zbog toga u kapeli u Jakopovcu već više od godinu dana nema redovite nedjeljne svete mise. O svemu je obaviješteno Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 19. srpnja ove godine, od kojega do današnjeg dana nismo primili nikakav odgovor.

Sa zgražanjem čitamo danas u nekim medijima izjavu jednog od štrajkaša da „svoju djecu moraju voditi sve do Zagreba da bi mogli prisustvovati katehetskoj nastavi i primiti sakramente“.

Podsjećamo ih, ukoliko se ne sjećaju, da su upravo oni sami nedavno fizički spriječili župnika da održi župnu katehezu za dvadesetak djece koja su došla na župnu katehezu u Jakopovcu.

Zbog toga katehezu za većinu djece navedenih sela župnik održava u susjednom selu Kelemenu, također filijali župe Jalžabet, gdje i većina djece iz Jakopovca i Kaštelanca pohađa osnovnu školu.

Budući da nezadovoljnici danas u svojim izjavama spominju da su pisali u Vatikan Svetom Ocu te da su od Vatikana dobili i odgovor, kojeg oni sami nažalost nisu dali medijima, a u svojim ga izjavama pogrešno tumače, u nastavku donosimo u cijelosti odgovor Kongregacije za kler (u prijevodu na hrvatski):

Kongregacija za kler
Br. 20113705                                   Vatikan, 24. studenoga 2011.

Poštovani gospodin
Slavko-Alojzije Družinić

Jakopovec, Varaždinska ulica 127
42204 TURČIN, HRVATSKA

Poštovani Gospodine,

odgovaram na pismo upućeno ovoj Kongregaciji s nadnevkom od 29. travnja ove godine protiv dekreta varaždinskog biskupa kojim su promijenjene granice župe Varaždinske Toplice.

U svezi s tim ovaj Dikasterij poziva sve kojih se to tiče da u duhu vjere prihvate odredbe koje je donio Preuzvišeni Ordinarij. Prema kan. 515 §2 promjena župnih granica je u nadležnosti dijecezanskog biskupa nakon što sasluša Prezbitersko vijeće.

Sa željom da se ovaj slučaj mirno riješi za dobro svih izražavam vam svoje osobito štovanje.

Vašem Gospodstvu odani
Mons. Antonio NeriPodtajnik

O ostalim pismima koja su upućivali na razne strane te na istupe u javnosti i proteste u Jakopovcu ovdje ne želimo govoriti.

Nadamo se da će nezadovoljni „vjernici“ poslušati što im preko Kongregacije za kler poručuje Sveti Otac te da će u ove božićne dane ponajprije u svoja vlastita srca, a onda i u svoja sela i u svoje obitelji, unijeti mir kojega u ovaj naš svijet unosi Novorođeni.

To im od srca želi biskup Josip sa svim svećenicima Varaždinske biskupije!



Komentari