napunio dvoranu

Bivši premijer Zoran Milanović gostovao na Sveučilištu Sjever - evo o čemu je sve bilo riječi...

Objavljeno: 15.06.2018. 12:55

Zadnja izmjena: 15.06.2018. 13:46

U ponedjeljak, 11. lipnja, u Sveučilišnom centru Koprivnica bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je gostujuće predavanje na temu "Pet godina članstva u Europskoj uniji: izazovi vanjskoj i unutarnjoj politici Republike Hrvatske".

Pred prepunom dvoranom u kojoj se doslovno tražila stolica više, Milanović je studentima, nastavnicima i zainteresiranim uzvanicima u zanimljivoj panel raspravi, koju je moderirao izv. prof. dr. sc. Petar Kurečić, prenio svoja razmišljanja o članstvu Republike Hrvatske u Europsku uniju te se osvrnuo na aktualna politička kretanja i njihovom utjecaju na Hrvatsku.

Tom je prilikom, u panel raspravi Milanović istaknuo: "U ovih 5 godina članstva Republike Hrvatske u Europsku uniju ništa se dramatičnog nije promijenilo. Godine 2009. nastupila je gospodarska i financijska kriza, a početkom 2015. godine trendovi su se pokrenuli i Hrvatska sada ima skromne stope realnog rasta. Hrvatska se nalazi u društvu najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta, stoga, smatram da je važno shvatiti da članstvo Republike Hrvatske u Europsku uniju nije idealno, ali je optimalno rješenje za Hrvatsku. Sigurno smo mogli i više profitirati u ovih pet godina, no problem je što imamo i neobjašnjivo nisko mišljenje o sebi. Treba nam malo više samopoštovanja jer vrijedimo vrlo mnogo u očima europskih partnera".

Što se tiče odnosa sa susjedima i podrške koju Republika Hrvatska ima u Europi, Milanović je studentima i nazočnima napomenuo kako se u međunarodnim odnosima trebaju stvarati diplomatske veze i savezništva, a jedna od takvih država je i Slovenija. "Slovenija je naš najbolji susjed, no zadnjih desetak godina pokazalo se kako određena politička većina namjerno opstruira odnose dviju prijateljskih zemalja. Pokušali smo u dobroj vjeri pitanje granice riješiti arbitražnim postupkom, no pokazalo se kako je postupak bio apsolutno kompromitiran i iz toga smo morali izaći", rekao je Milanović.

Na pitanje izv. prof. dr. sc. Petra Kurečića zašto mladi danas masovno iseljavaju iz Hrvatske, Milanović je odgovorio: "Mladi odlaze zbog znatiželje, želje za uspjehom i avanturom, no to predstavlja problem jer većina tih mladih se neće vratiti. Populističkim političkim narikanjem neće se ništa promijeniti. Potrebno je sve snage upregnuti u mjere koje će doprinijeti gospodarskom rastu, ali ne reforme koje su samo deklarativne, nego prave mjere koje neće biti puka riječ kojom se i prečesto manipulira".

Zoran Milanović se u predavanju dotaknuo i odnosa Vlade Republike Hrvatske prema problemu migranata te napomenuo kako je ponosan na naš narod i sve političke opcije koje su u trenutku kada su svi podizali žice na granicama, postupile humano i ljudski.

Također, na pitanje studenata ima li ambicije vratiti se u visoku politiku Milanović je zaključio: "Nemam ambicije za povratak, moje su ambicije doprinosa kojeg sam mogao dati ispunjene. Svoje najbolje godine sam dao za državu, nisam nikad radio lukrativne poslove, no za svoju sam zemlju mnogo napravio. Hoću li se i na koji način javno angažirati u ovom trenutku ne mogu reći, o tome uopće ne razmišljam."

Iznoseći vlastita razmišljanja i osobna viđenja o članstvu Republike Hrvatske u Europsku uniju, na kraju panela Zoran Milanović je brojnim studentima poručio: "Europska unija je dobra za vas, to vam govorim iz iskustva i iz srca. Uzmite od nje što je moguće više, ali budite na oprezu i imajte stalno otvorene oči i razmišljajte koje su pozitivne i negativne posljedice članstva Republike Hrvatske u Europsku uniju".

 

Komentari