GRAD LUDBREG

Bjelobrdska kultura - Izložba o arheološkom otkiću u Ludbregu

Objavljeno: 27.01.2021. 18:07

Zadnja izmjena: 27.01.2021. 18:22

Centar za kulturu i informiranje Ludbreg priprema prvi ovogodišnji događaj u sklopu programa „Ludbreg petkom”. Riječ je o izložbi povodom Noći muzeja u sklopu koje će biti izložen dio arheoloških nalaza otkrivenih prilikom arheološkog nadzora nad radovima kod cinktora Župne crkve Presvetog Trojstva.

Sam naziv izložbe Bjelobrdska kultura. Arheološko otkriće u Ludbregu daje naslutiti da su tom prilikom pronađeni nalazi koji se mogu pripisati bjelobrdskom kulturnom kompleksu koji traje od kraja 10. do sredine 13. stoljeća.

- Jedna od najznačajnijih karakteristika te kulture je način pokapanja pokojnika. Naime, svi pokojnici pokapali su se u smjeru istok-zapad s glavama na zapadu, s malim odstupanjima od glavne osi i rukama položenim uz tijelo. Uz to nerijetko su se pokapali s nakitom, odnosno karičicama i karičicama sa S završetkom. Nalazi s tim karakteristikama pronađeni su upravo u Ludbregu prilikom arheološkog nadzora nad radovima kod cinktora Župne crkve. - poručuju iz Centra za kulturu i informiranje Ludbreg.

Službenog otvorenja izložbe neće biti, ali izložba će se moći razgledati u petak, 29. siječnja, u periodu od 18 do 21 sat.

Za sve one koji, zbog epidemiološke ili bilo koje druge situacije, neće moći razgledati izložbu u dvorcu Batthyany, Centar priprema virtualnu šetnju izložbenom prostorijom koja će biti objavljena na njihovoj web stranici.

Komentari