Blokirani duže od sedam godina i dužni više od 48 mil. kuna!

Objavljeno: 11.03.2011. 12:08

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Za radnike Mundusa, čini se, sve je manje nade da će uspjeti sačuvati svoju tvrtku i radna mjesta. U četvrtak je, naime, nad tvrtkom Mundus VTS proizvodnja i opremanje na Trgovačkom sudu u Varaždinu otvoren stečaj.

– Predan je i prijedlog za otvaranje stečaja u posljednjoj Mundusovoj tvrtki  kćeri, tvrtki Topola – doznajemo od predsjednika Regionalnog industrijskog sindikata Siniše Miličića. Prijedlog za otvaranje stečaja u Mundusu VTS proizvodnji i opremanju podnijet je krajem siječnja ove godine, jer je tvrtka bila nesposobna za plaćanje i prezadužena.

Gotovo je nevjerojatno da tvrtka i prije nije otišla u stečaj, jer je u neprekidnoj blokadi 2583 dana, odnosno nešto više od sedam godina!

– Mi smo znali da ne plaćaju doprinose od 2003. godine, no nismo znali da je tvrtka čak sedam godina u neprekidnoj blokadi – kaže Miličić.

Dugovi tvrtke, pak, dosežu nešto više od 48 milijuna kuna, no Miličić pretpostavlja da su oni i veći, što će se točno utvrditi na ispitnom ročištu u travnju.

Direktor tvrtke Mundus VTS proizvodnja i opremanje Krešimir Oreški sudu je dostavio i ovjereni popis imovine od 9. ožujka ove godine. U njemu je navedeno da Mundus VTS proizvodnja i opremanje ima imovinu koja se sastoji od strojeva i postrojenja u knjigovodstvenoj vrijednosti od 14.435 tisuća kuna, sitnog inventara, matrica i šablona neutvrđene vrijednosti, zatim gotove robe vrijedne 2,1 milijun kuna kuna i repromaterijala u vrijednosti od 108.731 kunu.

U popisu imovine navodi se da imovinu čine i imovinska prava u Mundusu d.d. Varaždin za sanaciju pilane i ostalih objekata čija je knjigovodstvena vrijednost 31. prosinca prošle godine bila 313.699 kuna, zatim novčane tražbine od kupaca u iznosu od 1,2 milijuna kuna, potraživanja od inozemnih kupaca u iznosu od 1,5 milijuna kuna te ostale tražbine s raznih osnova u iznosu od 134.447 kuna.

Za stečajnog upravitelja imenovan je Želimir Uršulin, kojem bi vjerovnici u roku od 30 dana trebali prijaviti svoja potraživanja. U Mundusu VTS proizvodnji i opremanju radila su 132 radnika.

Agencija VLM

Komentari