lijepo druženje

Bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“ predstavljena djeci iz Dječjeg vrtića „Novi Marof“

Objavljeno: 15.11.2022. 18:59

Zadnja izmjena: 15.11.2022. 19:00

Podjelom bojanki u dječjem vrtiću u Novom Marofu Varaždinska županija nastavila je provođenje projekta čiji je cilj na zanimljiv, edukativan i djeci pristupačan način predstaviti vrijednosti lokalne tradicije kroz proizvodnju domaće, zdrave hrane i pripremu autohtonih jela.

Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini, što ju svrstava na visoko treće mjesto u Hrvatskoj, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Tradicionalna jela i autohtoni proizvodi Varaždinske županije nadaleko su poznati i priznati. To su jela i slastice koje su pripremale naše bake i sve nas odrasle vraćaju u neka prošla vremena, u naše djetinjstvo. Želja je i najmlađim žiteljima županije približiti našu tradiciju i tradicionalne proizvode, kao i autohtone pasmine. Važno je prenositi znanja i vještine na mlađe generacije kako bi usvojili tradicionalne vrijednosti, ali i zdrave prehrambene navike, te sutra kao potrošači birali i koristili upravo naše autohtone, tradicionalne proizvode i promicali njihovu kvalitetu – rekla je zamjenica Zagorec.

Ravnateljica DV „Novi Marof“ Karolina Fotak istaknula je zadovoljstvo što je i u njihovom vrtiću predstavljena bojanka te organizirana radionica izrade klipiča, koju su vodili profesionalni kuhari.

- Djeca su iskustvena bića, ona uče svojim iskustvom i zbog toga je ova prezentacija za njih novi doživljaj koji će pamtiti kroz cijeli život. Jako se trudimo njegovati našu tradiciju, običaje i vrijednosti u suradnji s udrugama s područja Novog Marofa, a u svoje aktivnosti često uključujemo roditelje, mame kuharice, bake u izradu kruha, kolača i naših domaćih štrukli. Osim što ima edukativan karakter, bojanka ima i dosta praktičnih zadataka. Drago mi je što je njena autorica odgojiteljica koja poznaje dječji rast i razvoj u ovoj životnoj dobi – naglasila je ravnateljica Fotak.

Komentari