kolektivni ugovori

Potpisani su ugovori: Evo do kada će se isplatiti razlike plaća gradskim zaposlenicima

Objavljeno: 16.05.2023. 13:00

Zadnja izmjena: 16.05.2023. 14:49

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i povjerenik Sindikalne podružnice službenika i namještenika Grada Varaždina Tomislav Bogović potpisali su u palači Patačić Sporazum o isplati razlike plaće i naknade za podmirivanje troškova prehrane.

Također, Sporazumi o isplati razlike plaće i naknade za podmirivanje troškova prehrane potpisani su i s Hrvatskom sindikatom djelatnika u kulturi za Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Gradskim muzejom Varaždin, s Nezavisnim sindikatom knjižničara za Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Metel Ožegović“ Varaždin te sa Sindikatom radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske za Dječji vrtić „Varaždin“.

Ovim Sporazumima, službenicima i namještenicima upravnih tijela te zaposlenicima navedenih ustanova osigurat će se isplata razlike plaće i naknade za podmirivanje troškova prehrane prema novom Kolektivnom ugovoru koji je potpisan 22. prosinca 2022. godine, s početkom primjene od dana stupanja na snagu Proračuna. S obzirom na to da je Proračun stupio na snagu 6. svibnja, Sporazumi će omogućiti isplatu razlike plaće i mjesečne naknade za topli obrok svim službenicima i namještenicima te zaposlenicima ustanova za razdoblje od početka godine do donošenja Proračuna. Razlika primanja će biti isplaćena jednokratno do 30. lipnja 2023. godine.

- Oni su te plaće zaista zaslužili svojim radom, od naših vatrogasaca, odgojiteljica, knjižničara, djelatnika muzeja, kazališta i svih drugih koji su u sustavu. Dosadašnjih godina kolektivni ugovori se nisu poštivali, primanja im godinama nisu rasla, nisu imali niti dodatak za topli obrok, a nastupio je inflatorni udar i kriza i zaista mislim da smo učinili veliki pomak s ovim povećanjem. Nažalost, Grad nije mogao ispoštovati nove kolektivne ugovore sve do donošenja proračuna, ali službenike nikako nismo htjeli zakinuti. Vjerujem da smo im dokazali da ih se cijeni i da će im to biti dodatna motivacija - rekao je Bosilj.

Komentari