Bosna BH Gas bolja od Crvene Zvezda Alumil

Objavljeno: 15.01.2011. 17:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Andrej Švoger / CROPIX

Ekipe koje smo možda očekivali u finalu Varaždin Opena, igrale su u utakmici za treće mjesto, Bosna BH Gas i Crvena Zvezda Alumil. Na kraju je ipak Bosna stigla do trećeg mjesta, u vrlo uzbudljivoj završnici, gdje je pobjednik odlučen tek na samom kraju susreta.

U odnosu na utakmice prvog dana, Smajlagić je nešto promijenio početni sastav, a donijelo mu je to prednost na početku susreta s Beograđanima. Bosna je bolje startala, povela dva gola, čak i s tri (7:4), a u 14. minuti, kao da je netko spustio «zastor».

Uz dobru obranu Zvezde, Zelenović i Jokić u napadu su bili nezaustavljivi, te do 26. minute rade seriju 9:2 te stižu u prednost od pet pogodaka. Do kraja poluvremena Bosna je ipak smanjila na samo minus tri – 14:17.

Drugo poluvrijeme ponvono bolje otvaraju igrači Irfana Smajlagića te s tri uzastopna pogotka dolaze do izjednačenja. Na vratima je stajao bivši vratar Varteksa Dragan Božić, obranio dva penala, potom i nekoliko teških lopti, a u napadu se «probudio» Kosta Savić i Bosna polako opet prelazi u prednost – 23:20. Ipak, Crvena Zvezda se vraća na 23:23 u 48. minuti, što je značilo neizvjesnu završnicu.

Igor Karačić bio je najefikasniji u redovima prvaka BiH, a osmim golom na susretu, doveo je svoju ekipu u prednost 26:25. S druge strane, prvi «topnik» Zvezdaša Zelenovića biva dobro zaustavljen od Mesarića. Božić u 56. minuti brani još jedan «zicer», a Bosna ima dva igrača više na parketu i napad.

Divković pogađa za 27:25, a s dva čovjeka manje, Đurić ipak smanjuje na jedan gol razlika, no «nebeski skok» i šut Karačića opet vraća Bosnu na dva gola prednosti. Minutu i 40 do kraja Ristić opet smanjuje na jedan gol razlike.

Dugački napad Bosne, prekinut i time-outom, urodio je na kraju pogotkom Čelice, koji je odlučio susret. U kontri krade Bosna loptu, a Kapisoda potvrđuje pobjedu.

Bosna BH Gas je tako međunarodni turnir Varaždin Open završila na trećem mjestu, a pomlađena i bez četiri reprezentativca, Crvena Zvezda Alumil na četvrtom.

Bosna BH Gas – Crvena Zvezda Alumil 30: 28

Varaždin, dvorana na Dravi. Gledatelja: 500. Suci: Bosak i Herceg (Varaždin)

Bosna BH Gas – Uvodić, Božić, Međić 2, Memić 2, Tojčić, Pucelj 2, Karačić 9, Čakić 1, Čelica 2, Raković 1, Kapisoda 2, Pažin, Divković 3, Vražalić 1, Savić 4, Mesarić. Trener: Ifran Smajlagić.

Crvena Zvezda Alumil – Ivanišević, Živković, Pešić 5, Pantelić 1, Perović 3, Đurić 3, Ristić 1, Ljubičić, Popović, Radulović 2, Jokić 6, Anđelić, Trivunđa 3, Zelenović 4, Čirić. Trener: Igor Butulija.


Komentari