Botoks 'malo pomaže' i u liječenju migrenskih glavobolja

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 11.02.2011. 17:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ilustracija

Postoje ograničeni dokazi da "lijek" protiv bora može biti od pomoći u liječenju migrenskih glavobolja, prenosi saznanja stručnjaka BBC online

Pojavili su se ograničeni dokazi da korištenje botoksa može pomoći onima koji pate od migrena. "Lijek" za bore, koji u Velikoj Britaniji stoji 276 funti po injekciji, pokazao je na testiranju provedenom među 1300 pacijenata da smanjuje učestalost glavobolja.

Nalazi su dvojbeni s obzirom na to da je desetak pacijenata imalo pogoršane simptome glavobolje, no otvaraju mogućnosti daljnjim istraživanjima.

U Velikoj Britaniji, prema procjenama, od kroničnih migrena pati oko 700.000 ljudi.

Nije još do kraja jasno kako neurotoksini utječu na kronične migrene, ali se smatra da mogu blokirati signale boli.

– Nejasnoće i ograničeni dokazi korisnosti za ljude koji pate od migrena otežavaju da se botulinum toksin A preporuči i ponudi kao jedna od mogućnosti tretmana tog problema – slažu se i autori istraživanja, donosi BBC online.

Predstavnici društva Migraine Action ističu pak da svatko tko pati od migrena zna da su šanse za izlječenje male, ali i da je za te pacijente, koje napadi migrena nerijetko onesposobe za normalan život, od velike važnosti da im se pruži barem nada. Zaključuju da bi botoks svakako trebao biti ponuđen kao opcija u borbi protiv migrenskih bolova.


Agencija VLM



Komentari