ususret blagdanu

Božićna poruka biskupa Radoša: Neželjeni gost krade nam idilu, ali ne može nam ukrasti radost

Varaždinska biskupija

Objavljeno: 19.12.2020. 19:44

Zadnja izmjena: 19.12.2020. 20:00

Varaždinski biskup Bože Radoš danas se vjernicima na području biskupije obratio Božićnom porukom.

U svojoj Božićnoj poruci biskup je napisao kako nam Božića „krade neželjeni gost“, koji nam je odveo drage ljude i čini se moćan, ali ipak ne može, kako je naglasio – ukrasti radost Božića koja se skriva u vjeri u Isusovo utjelovljenje. Također, upravo vrijeme korona virusa, kako se može iščitati iz biskupove poruke – svjedoči da je život svakog čovjeka neizmjerno vrijedan.

Ovo su tri izvatka iz Božićne poruke biskupa Bože Radoša.

No, idilu Božića krade nam neželjeni gost. Po svetim se gestama, kojima izražavamo zajedništvo,prijateljstvoi ljubav – pruženom rukom, zagrljajem, poljupcem, blizinom koja nam je potrebna, podlo uvlači u naše domove. Iz mnogih je zauvijek odveo, kao razbojnik ukrao, drage nam ljude. Čini se moćan: zatvorio je kuće, opustoši oulice, prorijedio sjedišta u našim crkvama, ušutkao veseli i radosni žamor djece u našim školama i igralištima, učinio pustima mjesta okupljanja i druženja… Može li nam ukrastii Božić? Idiličnu dekoraciju sigurno može – već je ukrao. Ali otajstvo? Može li nam ukrasti tajnu, radost samoga Božića?

Ključ, srce, radost Božića skriva se u vjeri u Isusovo utjelovljenje. Bog, po kome je sve stvoreno, jedini je izvor života i u njegovoj ljubavi sakrivenje smisao našega postojanja –došao je radi nas ljudi, radi našega spasenja. Ova tajna Božića svjedoči da je život svakoga čovjeka neizmjerno vrijedan, da je dragocjen u Božjim očima. To je najvažnija istina života – to je jedina čvrsta točka koja životu daje sigurnost. Moj život je u rukama Boga, koji se spustio u naše naručje, da bi nama priopćio i dao sigurnost da smo u Božjem naručju.

Svima vama, dragi vjernici i ljudi dobre volje, želim da u ovom sivilu tjeskobe vaše oči vjere budu bistre i prepoznaju Gosta – Boga koji kuca na vrata, traži jaslice – središte vašega bića – da u njemu nađe svoj siguranboravak i u mjeri u kojoj se nastanio, darovat će mir, novu nadu i sigurnost da Bog, jedini Gospodar, prati i ljubomorno bdije nad našim životom, da smo sigurni u Njegovim rukama.

Cijelu Božićnu poruku biskupa Bože Radoša pročitajte ovdje ili možete pogledati u nastavku:

 

Komentari