Ove godine skromnije zbog epidemije koronavirusa, branitelji grada Novog Marofa s predstavnicima gradske vlasti u ponedjeljak su polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod križa u Novom Marofu obilježili 19. rujna, Dan branitelja grada Novog Marofa.

Dan branitelja grada Novog Marofa obilježava se na obljetnicu dana kada je oslobođeno vojno skladište Varaždin Breg - Banjščina. Nakon što su branitelji, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradske vlasti i policije upalili svijeće, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjetio je da se tradicionalno obilježavaju važni datumi iz novije hrvatske povijesti, uz odavanje počasti poginulim braniteljima, a od 2018. godine to se čini i 19. rujna koji je proglašen Danom branitelja grada Novog Marofa.

– To je datum kad su s područja bivše Općine Novi Marof pripadnici 3. bojne 104. brigade oslobodili Banjščinu i samim time na neki način učinili preokret jer Banjščina je bila jedno od najvećih skladišta u Hrvatskoj. 22. rujna ćemo proslaviti i Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županija i naravno da su to događaji koji su u materijalnom smislu itekako promijenili tijek rata. Daleko više naoružanja nego smo imali dobilo se tim oslobađanjima. U tome su sudjelovali svi pripadnici 3. bojne i ovo je važan trenutak da se prisjetimo svih naših branitelja. Prije tri godine Grad Novi Marof prihvatio je moj i prijedlog naših udruga da to slavimo i da se na taj dan prisjećamo svih branitelja koji su poginuli, dali žrtvu u Domovinskom ratu – istaknuo je Jenkač.

 

Komentari

22.09.2020. 09:21h Zadnja izmjena: 22.09.2020. 09:28