NOGOMET

Branko Karačić prilikom gostovanja u Podcast inkubatoru otkrio detalje o odlasku iz NK Varaždina

Objavljeno: 21.03.2020. 12:37

Zadnja izmjena: 21.03.2020. 21:44

Branko Karačić, bivši trener NK Varaždin bio je gost u Podcast inkubatoru, njegovom A1 Nogometnom podcastu te je u duljem razgovoru na nekoliko mjesta govori i o suradnji s NK Varaždin, razlazu ali i taktici koja je, između ostalog, dovela do ulaska NK Varaždina u 1. HNL.

Branko Karačić zastupa tezu da trener mora biti i manager u klubu, slično kao u Engleskoj. Kaže da se to kod nas može provesti uz korektan razgovor, te da se u suradnji s upravom kluba može dovesti kvalitetan kadar koji odgovara trenerovim zamislima.

Engleski tip trenera

- Na primjer tražio sam četiri, pet pozicija u Varaždinu želim golmana, prvo mi je taj na listi želja, ako ne mogu dovesti toga dam im imena drugog i trećeg. Prvi je bio Nevistić. Za poziciju desnog bočnog igrača prvi mi je ovaj… Onda kao trener ipak imaš neka saznanja o igračima koje si doveo, od kvalitete, karaktera igrača, što je vrlo bitan pojam pa do njegove želje za napredovanje.  I kad napravite te stvari, ako vam uspiju ispuniti 70 do 80 posto želja ja sam uvjeren da će svaki hrvatski trener napraviti željeni rezultat.  Ja sam došao u Varaždin četiri, pet kola prije kraja jesenskog dijela. Kakva je selekcija bila, tko je krivac ja u to ne bi ulazio. Ja sam vodio četiri kola imali smo dvije pobjede i dva poraza. Jednostavno sam rekao ljudima iz kluba da s ovom selekcijom igrača nema šanse da išta napravimo. Sjeli smo i razgovarali i moram reći da su u tom trenutku napravili sve da dovedu te igrače koje sam predložio. Ali i oni su to vidjeli a i sam rezultat na kraju govori da smo pogodili s tim igračima. Od Nevistića, malog Miličevića, Stjepana Babića, Fućaka i da nekoga ne zaboravim. U drugoj ligi morali smo voditi računa i da imamo, prema pravilima, tri igrača mlađa od 21 godinu. Treba paziti na kojoj poziciji ga želiš, na onoj poziciji gdje imaš manjih propusta ali da ipak dobiješ kvaliteti, objasnio je Karačić tu situaciju u Varaždinu.

"Nismo se našli u zajedničkoj viziji"

Što se razlaza s NK Varaždin tiče Branko Karačić je ponovo bio vrlo korektan, tvrdi da nije bilo nikakvog zastoja u komunikaciji već da su se razišli u različitim razmišljanjima o odabiru igrača za Prvu ligu.  

- Nije nigdje komunikacija zastala, nego ja sam došao s ciljem da uđemo u 1. HNL, i ja sam napravio taj rezultat. Ostvario sam njihove ciljeve ali i svoje ciljeve. Nakon toga su se dogodile te stvari u kojima se nismo našli u zajedničkoj viziji. Nismo se našli, najvećim dijelom ni oko igračkog kadra. Ako ćemo pogledati sada, nakon  godinu dana - bio sam u pravu. Ali, gledajte meni je Varaždin drag klub i svim silama bi želio da ostanu u 1. HNL. Nije im lagano bilo, jer znam da su financije vrlo bitan pojam a oni su jako slabo financijski stajali. S druge strane dovesti 20 igrača u ovih šest, sedam mjeseci je izazov i za Mourinha, Koppa i Guardiolu da se sve posloži. Mom nasljedniku Borimiru Perkoviću je bilo teško, kao i Luki Bonačiću. Samir Toplak je treći trener kojem svim srcem želim da ih ostavi u ligi.

"Ali da boli, malo boli."

Na kraju, o razlazu s Varaždinom, rekao je još samo: „Ali da boli, malo boli.“

Što se tiče znanja o nogometnoj igri i taktike, Karačić po svima spada u sam vrh hrvatskih nogometnih trenera. Zato je svako njegovo razmišljanje vrlo zanimljivo.

- Smatram da svaki igrač iz zadnje linije danas mora znati iznijeti loptu i mora napraviti višak, zajedno u suradnji s bočnim ili veznim igračima. Za to treba izvjesno vrijeme da se usvoji. Kada sam došao u Varaždin Marko Stolnik je dodavao prvom do sebe i ništa. Prvo što sam rekao „Marko ne želim da ti meni budeš onaj klasični stoper, da čuvaš protivničkog igrača i da si pet metara amo i pet metara tamo ili u dubinu ili unazad. Moraš mi napraviti viška igrača u suradnji s veznim ili bočnim igračem“. Doživio sam prije, u svojoj trenerskoj karijeri,  da stoper dodaje svom igraču kojem je na metar i pol protivnički igrač, i kako ćeš onda napraviti višak. Svog suigrača bacaš u problem, onda i sebe dovodiš u problem, pa na kraju i cijelu ekipu. To je složeno pitanje koliko treba vremena da se to usvoji, ali u prijateljskim utakmicama i treninzima to se može uigrati. Meni nije cilj pobijediti u svim prijateljskim utakmicama,pa da se zavaraš prije prvenstvenih. Tako smo u Varaždinu dobili da Marko Stolnik i Matej Senić iz zadnje linije naprave taj višak igrača. U Drugoj ligi je to dobro funkcioniralo. Ali sad se ipak vidi razlika kvalitete između Prve i Druge lige.

Razgovor s Brankom Karačićem trajao je više od tri sata, a na kraju su uslijedila i pitanja gledatelja koji su uživo pratili Podcast inkubator.  

Komentari