U Čarobnoj šumi

Breznički Hum pitanje dječjeg vrtića riješio uspostavom dječje igraonice

Objavljeno: 02.10.2018. 17:06

Zadnja izmjena: 02.10.2018. 17:12

U Brezničkom Humu od početka listopada djeluje novotvorena Igraonica - dječji vrtić za predškolce. Epilog je to pozitivne politike vodstva ove općine u kojoj živi 1300 stanovnika i gdje je stopa nezaposlenosti među najmanjima u županiji.

- Nakon što smo u potpunosti energetski obnovili zgradu područne škole u Šćepanju od krovišta i termo fasade do novog solarnog sustava grijanja i podne izolacije, led rasvjete i nove ograde te dječjega igrališta sa spravama, u što je sveukupno do sada investirano više od milijun kuna, prišlo se rješavanju pitanja adekvatne skrbi o vrtićkoj populaciji - navodi načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

Obzirom da do sada općina Breznički Hum nije imala kapaciteta otvoriti vlastiti dječji vrtić, pružila im se mogućnost da to pitanje riješe na način da uspostave dječju igraonicu.

- Osim što je osigurala adekvatni prostor, općina je sukladno Zakonu o dadiljama angažirala Obrt za čuvanje, brigu i skrb djece predškolske dobi "Čarobna šuma" na koji način su zaposlene dvije odgajateljice. Općina također participira u financiranju predškolaca na način da svako dijete sufinancira s 40 % ukupnog iznosa, dok preostalih 60 % plaćaju roditelji - zaključuje Hegedić.

- U Čarobnoj šumi rade dvije tete i to po principu vrtićkoga odgojno-obrazovnog pristupa, a trenutno imamo 12-tero mališana uzrasta od jedne do sedam godina starosti iz Brezničkog Huma, Hrašćine i Visokog - napominje voditeljica Igraonice Čarobna šuma Ivančica Horvat i dodaje kako je putem svog novootvorenog obrta ujedno riješila pitanje samozapošljavanja.

Iako, dakle, Breznički Hum još uvijek nema svoj djećji vrtić, djeca predškolske dobi s toga područja više ne moraju putovati u Novi Marof, Varaždin ili Zelinu, već vrtićke aktivnosti od sada mogu koristiti u Igraonici Čarobna šuma koja od mjeseca listopada djeluje u sklopu Područne škole u Šćepanju.

Komentari