Broj nezaposlenih u Varaždinskoj županiji nastavlja padati

Objavljeno: 14.06.2012. 11:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Broj nezaposlenih u Varaždinskoj županiji nastavlja padati treći mjesec za redom. Krajem svibnja na burzi je bilo evidentirano 9 710 nezaposlenih osoba što je 4,3 posto manje u odnosu na mjesec prije, ali i 1,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Padu broja nezaposlenih sigurno su najviše doprinijeli sezonski poslovi u poljoprivredi i turizmu. Da je to tako dokazuje i činjenica da je i prošli mjesec bez posla ostalo čak 407 radnika.

Istovremeno, prijavljeno je 459 novih radnih mjesta što se na prvi pogled čini puno, ali je za čak 15,8 posto manje nego mjesec prije. Da su poslodavci koji traže sezonce uglavnom popunili svoje kapacitete govori i činjenica da je s burze zaposleno 706 osoba što je za čak 23 posto manje nego mjesec prije.

Očekuje se da će broj nezaposlenih tijekom ljeta stagnirati. Ne bi trebalo biti većih otpuštanja radnika, ali niti većeg zapošljavanja. Sezonski poslovi su uglavnom popunjeni, a nema niti najava o otvaranju većeg broja novih radnih mjesta.

Status quo na burzi bi trebao trajati do jeseni kada se ponovno očekuje rast broja nezaposlenih, osim ako se u međuvremenu ne dogodi veći investicijski ciklus i ne budu otvorena nova radna mjesta.

Komentari