Jučerašnji dan bio je prepun događaja u okviru FolkoFonije koji su dokazali da folklor ima brojne poklonike. Nakon jutarnjeg mimohoda KUD-ova iz pet država, na programu je bila prva folklorna gala večer na Kapucinskom trgu.

Na velikoj pozornici predstavilo se pet folklornih ansambala iz četiri županije – Varaždinski folklorni ansambl iz Varaždina, KUD „Hrvatskih Željeznica“ iz Varaždina, KUD „Belica“ iz Belice, HKUD „OSIJEK 1862“ iz Osijeka, FA „Turopolje“ iz Velike Gorice. Na koncertu u trajanju od dva sata tražila se stolica više, što je najbolji dokaz uspjeha ove manifestacije u organizaciji Centra tradicijske kulture (CTK) Varaždin, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, Grada Varaždina, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatske turističke zajednice i Predsjednice RH.

Ovogodišnja, 5. FolkoFonija održava se u sklopu Dana Varaždinske županije, koja ovoj manifestaciji garantira opstanak. Na prijemu u Županijskoj palači razgvaralo se o perspektivi FolkoFonije i organizatorima su se dali savjeti kako da ovaj festival tradicijske kulture dobije međunarodni certifikat CIOFF-a, što je garancija kvalitete i pokazatelj odličnog rada. 

Župan Čačić je iskazao apsolutnu podršku ovom festivalu, ali i intenciju njegovog širenja „pod kapom“ Skupštine europskih regija. „Za to imamo sve preduvjete – odlične ljude, organizatore, koji ovo rade po peti puta, imamo energije, volje i potvrdu građana da to žele jer se u velikom broju odazivaju na programe FolkoFonije“, rekao je Čačić.

Podsjetimo, danas je na programu na Kapucinskom trgu od 11 do 12:30 sati Dječja FolkoFonija, a od 19:30 do 21:30 sati druga folklorna gala večer, na kojoj će nastupiti folklorne skupine iz Poljske, Makedonije, Mađarske i Slovenije.

Komentari

15.09.2019. 10:32h Zadnja izmjena: 15.09.2019. 10:37