Općina Maruševec

Foto - Brojne povijesne postrojbe uveličale ovogodišnju Čiselsku nedelu v Maruševcu

Objavljeno: 03.10.2023. 13:00

Zadnja izmjena: 03.10.2023. 13:57

Uz Jurjevo i Rokovo, Čiselska nedela je jedan od najočekivanijih blagdana na području Općine Maruševec. Blagdan Kraljice svete Krunice, odnosno Čiselska nedela posljednje je veliko proštenje u ovom dijelu godine kojeg građani redovito posjećuju. Bilo je tako i prošlog vikenda.

Čiselska nedela tradicionalno je započela Budnicom Kuburaške udruge Maruševec, ujedno i organizatora ove manifestacije, na koju su se ove godine zaputile i povijesne postrojbe te kuburaška društva i udruge iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Zagrebačke županije.

- Čuvanjem naše tradicije i baštine pokazujemo koliko i zašto volimo Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju, koliko ih poštujemo i zašto se njima možemo ponositi. Velik broj izlagača, povijesnih postrojbi, udruga, društava iz naše ali i susjednih županija i Republike Slovenije dokaz su vrijednosti i veličine ove manifestacije koju brižno čuva i njeguje Kuburaška udruga Maruševec čijim članovima i članicama čestitam na organizaciji događanja svih ovih godina - naglasio je načelnik Općine Maruševca Mario Klapša. 

'Dašak povijesti i zavičaja' 

Manifestaciji je prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je rekao kako je Čiselska nedela zaista lijepa manifestacija kojoj je cilj prikazati kako su se to nekada naši roditelji, bake i djedovi družili i veselili, čime su se bavili, što i kako radili. 

- Kada danas pogledamo broj tih starih obrta i zanata, nažalost ih možemo nabrojati na prste jedne ruke. Međutim, danas postoje udruge u kojima zaljubljenici u našu tradiciju, običaje i povijest to baštine i njeguju. Zahvaljujući njima, povijesnim postrojbama, od kuburaša do husara, članovima KUD-a Klaruš zaista smo osjetili taj dašak povijesti i bogatstvo kako maruševečkog kraja, tako i Varaždinske županije – rekao je župan Stričak.

Komentari