razmjena iskustva

Brojni Erasmus+ projekti u Dječjem vrtiću Varaždin

Objavljeno: 01.04.2022. 13:47

Zadnja izmjena: 01.04.2022. 13:47

Dječji vrtić Varaždin zadnjih desetak godina aktivno sudjeluju  u programima Erasmus+ , zahvaljujući kojima su odgojitelji imali mogućnost učenja na različitim strukturiranim tečajevima i stručnim praksama u Europi.

Unatoč pandemiji, Dječji vrtić Varaždin gotovo neprekidno sudjeluje u čak tri Erasmus+ projekta. Dva projekta su iz kategorije ključnih aktivnosti 2 u kojima kroz dvogodišnji period odgojitelji imaju prilike razmjene iskustva i znanja s kolegama iz različitih vrsta organizacija koje su uključene u obrazovanje. Treći projekt je iz kategorije ključnih aktivnosti 1 zahvaljujući kojem su osigurani individulani odlasci odgajatelja na razmjenu iskustava s kolegama iz drugih zemalja.

Projekt Play and Learn in Nature te projekt DREAM osigurat će tijekom dvije godine trajanja razmjene iskustava i putovanja odgajatelja u Poljsku, Češku, Portugal, Srbiju, Sloveniju i Bugarsku. Dječji vrtić Varaždin tijekom tog perioda biti će dva put domaćinom  kolegama iz navedenih zemalja. U svibnju će vrtić ugostiti dvije odgojiteljice iz Španjolske koje su Varaždin odabrale za odrađivanje prakse.

U okviru projekta Budućnost u vrtiću, varaždinske odgojiteljice upućuju se na strukturirane tečajeve u Italiju i Španjolsku. Tako je Marija Bencun provela tjedan dana u Barceloni na tečaju koji se bavio različitim pedagoškim pristupima. Sudionici tečaja su se bavili Waldorf pristupom, Montessori pedagogijom te Reggio pedagogijom s naglaskom na sličnosti u ova tri pristupa i njihovim specifičnostima. Nikolina Kudelić je u Firenci učila kako u poučavanju biti što kreativniji s naglaskom na uporabu različitih web alata u poučavanju djece predškolskog uzrasta.

 

Komentari