prvi znanstveni skup

ZNANSTVENI SKUP Bučino ulje prirodni je antioksidans i djeluje blagotvorno na zdravlje ljudi

Objavljeno: 20.02.2020. 11:19

Zadnja izmjena: 20.02.2020. 11:19

U organizaciji Varaždinske županije i Udruge Varaždinsko bučino ulje, danas je u Županijskoj palači održan prvi stručni skup posvećen Varaždinskom bučinom ulju.

Cilj skupa je istraživanje i vrednovanje bučinog ulja kao iznimnog proizvoda u zdravstvenom i gastronomskom smislu. - Rezultati koje postiže Varaždinsko bučino ulje su potvrda našeg rada i tradicije stare 150 godina. Bučino ulje je, s znanstvenog stajališta, kvalitetan proizvod za ljudsko zdravlje - rekao je župan Radimir Čačić, te dodao kako mu je drago da se na današnjem skupu skupio tako prvorazredan spektar ljudi - doktora, nutricionista i liječnika.

Profesorica s Medicinskog faksa Sveučilišta u Zagrebu, Ivančica Delaš, bila je jedna od predavačica na skupu koja je govorila o blagodatima bučinog ulje - Bučino ulje je sa zdravstvenog aspekta zapravo zanemareno, a ima vrlo dobra svojstva i blagotvoran utjecaj na zdravlje. Ono je sastavom svojim masnih kiselina izuzetno bogato, a dokazani su i zdravstveni učinci na centralni živčani sustav, na kardiovaskularne bolesti, probavne smetnje i na muški urinarni trakt. Trebalo bi poraditi na tome da se bučino ulje stavi više na naše stolove - rekla je Delaš, dok je profesor Srećko Valić s Insituta Ruđer Bošković govorio o bučinom ulju kao prirodnom antioksidansu.

Komentari