'različitost i jedinstvenost'

Foto - Na Županijskoj smotri folklora nastupilo 14 kulturno-umjetničkih društava

Varaždinska županija

Objavljeno: 05.06.2023. 11:56

Zadnja izmjena: 05.06.2023. 12:18

Više od 400 plesača, pjevača i svirača iz 14 kulturno-umjetničkih društava nastupilo je u nedjelju na 19. smotri koreografiranog folklora Varaždinske županije i 9. županijskoj smotri izvornog folklora.

Smotre su u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novome Marofu održane u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih društava Varaždinske županije i KUD-a Marof, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Grada Novoga Marofa.  

Pobjednik 19. smotre koreografiranog folklora je Varaždinski folklorni ansambl s koreografijom "Oj ti draga moja mila" autora Pjerina Hrvaćanina, a u glazbenoj obradi Tibora Büna. KUD Salinovec s koreografijom "Lena Jana se šetala", koju je za scenu priredio Tihomir Kukulić, pobjednik je pak 9. smotre izvornog folklora.    

- Uživali smo u izvedbama 14 kulturno-umjetničkih društava, koji su nam na jednome mjestu pokazali različitost, ali i jedinstvenost folklornog izričaja našega kraja. Naši folkloraši s ponosnom nose svoje nošnje, u koje je utkano naslijeđe generacija prije njih, njihovih roditelja, baka i djedova - istaknula je Silvija Zagorec, zamjenica župana.  

Čestitke je uputio i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač.

 - Ovogodišnja smotra i veliki broj sudionika pokazuju očiti oporavak folklora te ponovno uključivanje malih i bivših folkloraša u kulturno-umjetnička društva. Želim vam da u najboljem svjetlu prikažete svoje dugo uvježbavane koreografije i da se svi osjećate ugodno ovdje u Novome Marofu - rekao je Jenkač.     

Komentari