Čak 60 oboljelih od svinjske gripe, vrhunac za dva tjedna

Objavljeno: 10.01.2011. 14:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: ilustracija

U Varaždinskoj županiji dosad je 60 osoba oboljelo od gripe, a među njima najviše je osoba mlađih od 20 godina. Na terenu je broj oboljelih i mnogo veći, a vrhunac epidemije očekujemo za dva do tri tjedna kada se ljudi vrate s godišnjih odmora.

Rekla nam je to dr. Katica Čusek, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Pojasnila je kako je većina oboljelih zaražena novim pandemijskim virusom AH1N1, koji je uzročnik takozvane "svinjske gripe".

Podsjetimo, svi koji to žele mogu se cijepiti u ambulantama opće medicine i pedijatrijskim ambulantama, kao i u epidemiološkim ambulantama Zavoda.

- HZZO je za osigurao 33 tisuće doza cjepiva, a cijepljenje će se odvijati dok se se svi zainteresirani ne pocijepe, odnosno do kada ne potrošimo količine osiguranih doza - objasnila je dr. Čusek.

Podsjetimo i kako je cijepljenje besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene radnike.  Svi ostali sami snose troškove cijepljenja koji iznose 65 kuna.



Komentari