Čak i za nenamjerno izazivanje požara zatvor i novčana kazna

Objavljeno: 06.03.2012. 09:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Učestalo nekontrolirano spaljivanje biljnog i drugog gorivog otpada, u zadnjih nekoliko dana uzrokovalo je više požara na otvorenim prostorima u Varaždinu i okolici, iako je za namjerno izazivanje požara predviđena kazna od 100 tisuća do milijun kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček upozorava građane da su tijekom 2011. godine na području Varaždinske županije vatrogasne postrojbe zabilježile ukupno 621 intervenciju na požarima.

Od toga, bilo je čak 450 intervencija na gašenju požara na otvorenom prostoru.

- Prateći aktivnosti u provedbi zaštite od požara, a posebno često nepoštivanje propisanih mjera zaštite za vrijeme spaljivanja biljnih otpadaka na poljoprivrednom i šumskom zemljištu te na javnim površinama uz željezničke i cestovne prometnice, želimo podsjetiti javnost o mjerama zaštite od požara na narečenim područjima – ističe Kovaček.

Naime, upravo zbog nekontroliranog  spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada, u zadnjih nekoliko dana već je evidentirano više požara na otvorenim prostorima.

- U Hrvatskoj se svakog dana dogodi 30 požara. Svakih osam dana jedna osoba pogine od požara, a svaki treći dan jedna osoba je ozlijeđena zbog požara. Tijekom 2011. godine na području Varaždinske županije vatrogasne su postrojbe zabilježile ukupno 621 intervenciju na požarima, od čega 450 intervencija na gašenju požara raslinja, odnosno požara na otvorenom prostoru, često i sa znatnom materijalnom štetom – upozoravaju iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Inače, uvjeti i način spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru regulirani su županijskom Odlukom.

Sukladno istoj odluci o namjeri spaljivanja potrebno je obavijestiti vatrogasne postrojbe, odnosno dobrovoljna vatrogasna društva koji su određeni kao nositelji zaštite od požara na području lokalne samouprave.

Istom odlukom propisane su i novčane kazne od 500 do 2.000 kuna, ukoliko se spaljivanje ne provodi kontrolirano i na propisan način.

Kako bez posljedica spaljivati na otvorenom?

Prije početka spaljivanja površinu na kojoj se ono obavlja treba izolirati od ostalih površina odoravanjem ili na drugi pogodan način.

Osobe koje provode spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su neprekidno boraviti na mjestu spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, a zatim mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti.

Zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Zabranjeno je spaljivanje suhe trave, korova, raslinja te biljnih otpadaka nedjeljom i državnim blagdanom.

Kod primjećivanja nekontroliranog razvoja požara potrebno je odmah kontaktirati vatrogasnu službu putem broja 193.

Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili  opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim i zatvorskim kaznama pa i kaznenoj odgovornosti.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 10 do 50 tisuća kuna.

Za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Komentari