Čehok i Štromar: Bolje surađivati za dobrobit građana

Objavljeno: 24.12.2010. 14:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: eVarazdin.hr

Dvojicu najvažnijih političkih figura u Varaždinu posjeli smo za isti stol i pitali ih o odnosu grada Varaždina i Varaždinske županije, korupcijskim aferama, parlamentarnim izborima i planovima za budućnost.

Razgovor je protekao u ugodnoj atmosferi na neutralnom terenu, u kavani "Grofica Marica" na varaždinskom Korzu, bez trzavica i prepucavanja među akterima. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i varaždinski župan Predrag Štromar popili su kavu i u paralelnom intervjuu odgovorili na sva naša pitanja.

Za početak, kako bi ste predstavili jedan drugoga?

ŠTROMAR: Gospodin Ivan Čehok je gradonačelnik Varaždina, jednog od najuspješnijih gradova po razvoju u ovom dijelu Europe u proteklih 10 do 15 godina.

ČEHOK: Gospodin Predrag Štromar je jedan naš domaći dečko koji je prava osoba za župana jer je živio i u Knegincu i u Varaždinu i sad na Vinici i najbolje poznaje županiju iznutra. Još mu sad fali samo da se malo odseli u ludbreški i novomarofski kraj i onda je to to.

Iz Vaših odgovora može se zaključiti da imate pozitivno mišljenje jedan o drugome no svjedoci smo i povremenih trzavica među Vama. Što to opterećuje Vaše odnose i zašto dolazi do tih trzavica?

ČEHOK: Između nas nema osobnih animoziteta niti nema razloga za kritike na osobnoj razini. Ono što ja često javno ističem je to da se županija premalo uključuje u one gradske projekte za koje je zakonski nadležna kao što su kultura, sport i turizam. Svjestan sam naravno da je županijski proračun mali, ali s druge strane riječ je o tome da mi sami više ne možemo voditi sve te projekte.

ŠTROMAR: U zadnjih godinu i pol dana od kako sam župan nisam kritizirao gradonačelnika i rad gradske uprave iako moram reći da mi smeta kad gradonačelnik javno priča o tome što županija nije, što bi županija trebala i što bi županija morala. Zakonska regulativa je tu potpuno jasna i čista i mislim da bi možda u Hrvatskom saboru trebali razmisliti o tome koje su ovlasti županija i dati županijama više novaca.

Kad smo već načeli tu temu, kako ocjenjujete suradnju između Varaždinske županije i grada Varaždina i mislite li da bi grad i županija trebali i mogli bolje surađivati?

ŠTROMAR: Zakon je definirao da županije nemaju nikakve ingerencije nad općinama i gradovima. Svatko ima svoje djelatnosti i svatko mora odrađivati svoj posao. Međutim, suradnja je uvijek moguća i moram priznati da smo odlično zajednički odradili neke projekte. Možda bi, da se gradonačelnik i ja dogovorimo da se svaka dva tjedna sastanemo da popijemo kavu i razmijenimo ideje i mišljenja, suradnja bila bolja, a i građanima bi na taj način dali optimizam i potaknuli mišljenje da idemo prema naprijed.

ČEHOK: Ja mislim da je suradnje i inače premalo u Hrvatskoj, a posebno je premalo suradnje između općina, gradova i županija. Ono u čemu se ja i župan ne slažemo je to da su županije obvezne financirati kulturne i obrazovne institucije što Varaždinska županija ne čini. Postoji cijeli niz projekata u kojima bi mogli surađivati, a ne surađujemo i to je loše i to će se obiti o glavu svima. Mislim da čak i nije pitanje to surađujemo li dobro župan i ja nego bi naši zamjenici i pročelnici mogli i trebali bolje surađivati.

Da prijeđemo na aktualne teme. Kako komentirate činjenicu da je u Varaždinu i Varaždinskoj županiji u posljednjih nekoliko mjeseci otkriveno nekoliko korupcijskih afera?

ČEHOK: Prije svega mislim da o tim temama treba razgovarati hladne glave i bez kolektivne histerije. Korupcije ima svuda pa i u tradicionalno najuređenijim europskim društvima. Ono što je dobro da se korupcija otkriva ali nije dobro da se ljude osuđuje i tereti prije vremena. Ove recentne korupcijske afere su pojedinačni primjeri za koje još nema nikakvih presuda. Dokazi su u nekim stvarima osuđujući ali u nekima i nisu. Mi u gradu Varaždinu oduvijek smo se zalagali za to da poslovanje javnih tvrtki bude javno i imamo institucije koje to moraju pratiti i na njima je da pomno i dobro prate što se u tvrtkama događa.

ŠTROMAR: Ovaj dio Hrvatske ima najkvalitetniju javnu upravu, naši poreznici su najrevniji, naši carinski službenici uvijek prikupe najviše carine i naši policijski službenici najbolje rade svoj posao pa je i to očito pridonijelo tome da se otkriju neke afere.

Mislite li da su te korupcijske afere narušile sliku o gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji kao najpoželjnijem mjestu za život u Hrvatskoj?

ŠTROMAR: Mislim da će slika o gradu i županiji sada biti još bolja jer građani vide da kod nas neće biti korupcije, a ako će je i biti, da će biti sankcionirana. Meni je drago da institucije kod nas rade svoj posao jer to znači da ćemo biti još poželjniji prostor za život.

ČEHOK: Ne bi rekao da su ovi slučajevi narušili sliku Varaždina i Varaždinske županije nego da se stvorio dojam da su koruptivne mreže u Varaždinu nešto raširenije što naravno nije istina.

Slijedeće godine bit će održani parlamentarni izbori. Kakve su vaše želje i ambicije vezane uz to? Planirate li se kandidirati za Hrvatski sabor?

ČEHOK: Parlamentarni izbori neće mi donijeti stranački angažman i ne mislim na parlamentarnim izborima sudjelovati s položaja gradonačelnika Varaždina. Smatram ipak da je u centraliziranoj državi dobro da su gradonačelnici saborski zastupnici jer su bliže izvršnoj vlasti i na taj način mogu pomoći svojim sredinama.

ŠTROMAR: Ja se niti nemogu kandidirati za Sabor jer zakon brani županima da budu i Saborski zastupnici. Moram priznati i da nikad nisam imao ambicija da budem saborski zastupnik. Prihvatio bih jedino da vodim neku državnu tvrtku, a u posljednje vrijeme ambicija mi je ući u Europski parlament. Mislim da će Europski parlament uskoro biti mjesto iz kojeg će se moći pomoći našim građanima.

Po Vašem mišljenju, koja će politička opcija pobijediti na parlamentarnim izborima?

ŠTROMAR: Mislim da su stvari jasne. Sve ankete pokazuju da veliku prednost imaju HNS, SDP, HSU i IDS.

ČEHOK: Kako sada stvari stoje prednost je na strani oporbe kao i u svim drugim Europskim državama koje su recesiji. Sad je samo pitanje što će tko od blokova ponuditi kao alternativu.

BOŽIĆNA I NOVOGODIŠNJA ČESTITKA

IVAN ČEHOK: Božić je blagdan mira i zajedništva, koja nam je potrebna svim u Hrvatskoj, oko onih dobrih djela. Ne smijemo se dijeliti, trebamo zajedno raditi, jer smo premali i preosjetljivi da možemo sami opstati.

PREDRAG ŠTROMAR: U idućoj godini želi svim građanima i žiteljima naše županije puno zdravlja, a onda i sreće i konačno krenimo naprijed, živjeti bolje i kvalitetnije s većim standardom.

Sretan i blagoslovljen Božić, želi Vam i eVaraždin.hr!

Komentari