Dan sjećanja

Čehok na spomen žrtve holokausta položio vijenac i najavio uređenje varaždinske sinagoge

Objavljeno: 27.01.2019. 12:25

Zadnja izmjena: 27.01.2019. 12:27

Danas je na međunarodni Dan sjećanja na holokaust na Židovskom groblju u Varaždinu, izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Ivanom Čehok položilo vijenac u spomen na žrtve holokausta.

Uz gradonačelnika, počast žrtvama holokausta odali su njegova zamjenica Sandra Malenica te Andrej Pal, predsjednik Židovske zajednice Čakovec.

Gradonačelnik Čehok pozvao je okupljene građane da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta a potom je izjavio: "Povijest Varaždina usko je isprepletena sa poviješću židovske zajednice koja je ostavila nemjerljiv trag u varaždinskoj povijesti. Na žalost, danas više nema žive židovske zajednice ali ona treba živjeti u našem sjećanju.  Grad jedini danas održava ovo groblje i mislim da ga održavamo primjereno koliko je to moguće. Ovdje se uvijek prisjetimo svih žrtava holokausta u cijeloj Europi, posebno u Varaždinu. To je jedna tamna mrlja i na svijesti i na savjesti u varaždinskoj povijesti onog što se događalo u vrijeme ustaškog režima ali i onog što se događalo nakon 1945. Jako puno tih ljudi ostali su i bez svojih domova i bez svoje imovine, a mnogi od 1941. i bez svojih života".

Gradonačelnik je također na Židovskom groblju prilikom odavanja počast žrtvama holokausta  izjavio da će se Varaždin prisjetiti velikog doprinosa židovske zajednice kulturi grada konačnim uređenjem varaždinske sinagoge: To je jedna građevina koja definitivno treba biti obnovljena i treba biti na ponos ne samo Varaždinu nego i cijeloj Židovskoj zajednici. Ona će trajno svjedočiti o nemjerljivom doprinosu  židova našoj kulturi.

Komentari